dag van de vlaai: bak Jannekes appel-frangipanevlaai!

dag van de vlaai: bak Jannekes appel-frangipanevlaai!
STUDIO PHILIPPI

Ter ere van de Dag van de Vlaai deelt Janneke Philippi het recept voor haar Maastrichtse appel-frangipane vlaai, zodat iedereen de taart ook thuis kan bakken – zelfs als je niet in het zuiden van het land woont.

Mocht je dit weekend in Maastricht zijn, ga dan zeker langs Bakkerij Hermans, waar er een punt vlaai op je staat te wachten. Of ga naar Boekhandel Dominicanen, alle vestigingen van Bakkerij Paulissen en de Maastricht Store – op alle locaties wordt er gratis getrakteerd op deze speciale seizoensvlaai van Janneke Philippi.

Wil je onze culi-vriendin Janneke Philippi zelf ontmoeten, dan kun je tussen 13:00 en 14:00 langs bij de Maastricht Store. Stel je vragen, eet samen een puntje vlaai, en neem je favoriete kookboek mee onder de arm, want Janneke komt signeren.

Appel-frangipanevlaai

aantal 1 | dessert, taart, zoet | feestelijk, weekend | hollands, nederlands |

Voor de dag van de vlaai 2025, heeft Janneke Philippi een speciaal seizoensrecept geschreven, vol appels en amandelen. 'Je kunt hem heel makkelijk thuis bakken'. Leuke tip: Vervang voor een extra lokaal accent het amandelmeel door walnootmeel. Maal hiervoor in de hakmolen van de staafmixer 125 gram walnoten fijn.

Kooktijd:30

rijzen + oven1 40

Totale tijd:2 10

Kookgerei

  • mixer met deeghakeningevette
  • vershoudfolie
  • vlaai- of lage taartvorm van 28-30 cm ø

Ingrediënten

deeg

  • 100 ml volle melk
  • 4 g gedroogde gist
  • 4 g zout
  • 200 g bloem
  • 50 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 15 g suiker
  • ½ ei

vulling

  • 125 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 1 el bloem
  • 2 eieren
  • 125 g amandelmeel
  • 2 tl amandelaroma
  • 800 g handappels bijv. jonagold
  • 1 tl gemalen kaneel
  • evt. 1 zakje heldere taartgelei van 12 gram

Instructies

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de gist toe en laat 5 minuten rusten. Strooi in een kom het zout. Zeef de bloem erboven. Voeg de boter, de suiker en het ei langs de rand toe.
  2. Maak in het midden een kuiltje en schenk het melkmengsel erin. Kneed met de mixer tot een soepel deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat 1 uur op kamertemperatuur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
  3. Klop voor de vulling met de mixer met gardes de boter met 125 gram suiker glad. Klop er de bloem, de eieren en het amandelmeel door. Breng op smaak met het amandelaroma.
  4. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd elke appel in 8 partjes. Schep de appelpartjes om met de resterende 25 gram suiker en de kaneel.
  5. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee. Laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen.
  6. Schep de frangipane op de deegbodem en strijk glad. Verdeel de appelpartjes erover.
  7. Bak de vlaai in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
  8. Verwijder de vorm en laat de vlaai op een rooster afkoelen. Bereid desgewenst de taartgelei volgens de verpakking en bestrijk de vlaai dun ermee.

Voedingswaarde

 

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Probeer ook de rijstevlaai uit kookboek Vlaaien van Roel Peeters