aantal 6 | hoofdgerecht | doordeweeks, herfst | internationaal, italiaans |
Maak je risotto steviger – en hartiger – met parelgort en diepbruin gebakken paddenstoelen. Echt een herfstmaaltijd!
Ingrediënten
- 1½ liter kippenbouillon
- 45 g boter
- 40 ml extra vierge olijfolie
- 600 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons en koningsoesterzwammen, in dikke plakken)
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 4 sjalotten, fijngesneden
- 1 laurierblad
- 3 takjes tijm
- 300 g parelgort
- 125 ml droge witte wijn
- 80 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- 100 g stracciatella (of neem geprakte burrata)
Instructies
- Breng de bouillon net aan de kook in een middelgrote pan op hoog vuur. Neem van het vuur en houd warm tot gebruik.
- Verhit 15 g boter en 10 ml olie in een grote, diepe pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Bak een derde van de paddenstoelen in ongeveer 5 minuten goudbruin, regelmatig omscheppend. Breng op smaak met zout en peper. Schep uit de pan en herhaal dit proces nog twee keer met de resterende boter, olie en paddenstoelen. Voeg bij de laatste portie in de laatste minuut de knoflook toe. Schep op een bord en houd warm.
- Verhit de resterende olie in dezelfde pan op halfhoog vuur. Bak de sjalotten, het laurierblad en de tijm in 3 tot 4 minuten goudbruin. Voeg de parelgort toe en schep alles goed om.
- Voeg de wijn toe en laat ongeveer 2 minuten koken tot deze is verdampt. Voeg 250 ml bouillon toe en laat op laag vuur sudderen tot de bouillon is opgenomen. Schep af en toe om zodat de gort niet aanbakt. Blijf geleidelijk bouillon toevoegen (je hebt mogelijk niet alles nodig) en blijf af en toe omscheppen. Kook de parelgort in 45 tot 50 minuten net gaar, tot de bouillon is opgenomen. Meng de paddenstoelen en Parmezaanse kaas erdoor.
- Schep de risotto op borden en garneer met dotjes stracciatella of geprakte burrata.
Voedingswaarde
- calorieën: 453 kcal
- eiwit: 15 g
- vet: 22 g
- koolhydraten: 40 g
RECEPT & FOODSTYLING LUCY NUNES, TRACEY PATTISON FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING DAVID MORGAN
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog meer paddenstoelen-power: romige paddenstoel-pie