Oktober is dé maand om weer de keuken in te duiken en te genieten van warme, romige recepten. En wat mag daarbij natuurlijk niet ontbreken? Kaas, heel veel kaas! Want laten we eerlijk zijn: gesmolten kaas maakt alles beter.
De maand oktober is fromage o’clock, we gaan terug naar comfort! Denk aan fondues, gratins, quiches en al die heerlijke ovenschotels waar je gelijk honger van krijgt als je ze ruikt. Combineer dát met herfstige groenten zoals pompoen, knolselderij of prei, en je hebt de perfecte comfortcombinatie voor oktober.
En wij maken het je dit seizoen extra makkelijk: we hebben 12 onweerstaanbare recepten verzameld die perfect passen bij de herfstige dagen. Van rijk gevulde ovenschotels tot knapperige baksels met een smeuïge kaaskern – ideaal om samen te delen of gewoon helemaal voor jezelf te houden.
Plus de fromages français
En heb je nu echt trek gekregen in de Franse keuken? Dat komt goed uit! In ons nieuwe oktober-nummer delen we nog veel meer recepten met Franse kaas. Van zachte witschimmel die smelt in je mond tot brokkelige blauwader die tintelt op je tong, op Franse kaas raak je nooit uitgegeten. En er zijn zóveel manieren om ermee te koken.
Oktober recepten met lekker veel (Franse) kaas
Als je het weekend veel eters over de vloer krijgt, is dit het ideále gerecht. Lekker makkelijk én.. je hoeft maar 30 minuten in de keuken te staan, de oven doet de rest. Heb jij meer tijd voor je gasten!
naar receptSuperlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
naar receptWanneer je pasta verrijkt met flinke smaakmakers zoals kastanjes, salie en pancetta heb je weinig andere ingrediënten nodig. Wij kiezen hier voor linguine, een pastasoort die iets dikker, breder en platter is dan spaghetti.
naar receptWe geven je een basisrecept voor quichedeeg waar je volop mee kunt experimenteren. Dit recept is voor een quiche met portobello, nootmuskaat en smeuïge oude kaas. Extra fijn: de quiche is perfect om voor te bereiden.
naar receptComfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.
naar receptVanja: ‘Een van mijn lievelingen voor doordeweeks is deze groene spaghetti boordevol groenten en smaak. Als je weinig tijd hebt, kun je de ansjovis-beurre noisette ook een avond eerder maken.
naar receptSoep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!
naar receptJannekes mezze-menu is een feestje om in het weekend te maken én te delen. Wat echt niet op tafel mag ontbreken: deze stoof met tomaat en paprika.
naar receptDeze frisse doperwten-courgettesoep past perfect bij dit heerlijke zonnige weer. Ook fijn: je kunt ‘m tot 12 uur van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Liever een twist? Vervang een deel van de doperwten met spinazie.
naar receptDe tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn.
naar receptNa een hap van deze fondue zijn we verkocht. Je holt de pompoen uit en vult deze met deze kruidige en romige kaasfondue. En als hij leeg is schraap je de pompoen helemaal leeg. Zo lekker!
naar receptHoe heerlijk is een koude winterdag, als er binnen een pan kaasfondue op tafel komt! Maar het maakte onze hoofdredacteur Karolien vroeger ook een beetje zenuwachtig.
naar receptKijk ook eens: kouign-amann van Rutger bakt











