Boterkoek met een boozy upgrade – Rutger van den Broek is schrijver van een tiental bakboeken en geeft voor delicious ook masterclasses bakken. Dé man dus om dit vak van te leren.
En ervaring heeft hij wel: “Bij de bakker waar ik als kind met mijn moeder kwam, lag altijd een flinke stapel boterkoekblokjes in de vitrine. Af en toe namen we een paar blokjes mee. Voor mij was het duidelijk: zo hoort boterkoek te zijn: echt heerlijk smeuïg, zacht en boterig met een licht krokante buitenkant.”
Fat-washing
‘Bij boterkoek is het lastiger om vloeistoffen als smaakmaker toe te voegen, omdat dit de samenstelling van het deeg verandert, waardoor de uiteindelijke textuur van de koek minder lekker wordt.
In het geval van alcoholische dranken is er een leuke techniek om die smaak toch aan boterkoek te geven, zonder dat de textuur wordt beïnvloed: fat-washing. Zo kun je de smaak van vet overdragen aan een alcoholische drank, maar het werkt ook andersom.
In cocktails wordt fat-washing regelmatig toegepast om bijvoorbeeld bacon- of botersmaak toe te voegen aan een cocktail. Maar andersom kan dus ook, in dit geval om boter een aangename whiskysmaak te geven. Het vet in de boter neemt het aroma op terwijl de whisky zelf zachter en romiger van smaak wordt, zonder vettig te worden. Deze whiskyboter heeft een heerlijk romige smaak en is geweldig in recepten. De overgebleven whisky kun je natuurlijk gewoon opdrinken!
In mijn recept gebruik ik maar een deel whiskyboter, omdat de boterkoek anders wel heel intens van smaak wordt. Je kunt variëren met verschillende soorten whisky, maar het is niet nodig om hele exclusieve te nemen. De krokante pecannoten bovenop maken deze whiskyboterkoek helemaal af!’
Whiskyboterkoek
Scroll naar beneden: daar leggen we het recept stap voor stap uit.
aantal 50 | koek | feestelijk | joods |
Smeuïg vanbinnen, knapperig vanbuiten en lekker boterig, zo smaakt boterkoek op z’n best
Kookgerei
- evt. standmixer met deeghaak
- bakvorm van 20×20 cm, ingevet en bodem + 2 zijkanten met bakpapier bekleed
Ingrediënten
- 375 g bloem
- 140 g boter op kamertemperatuur + extra om mee in te vetten
- 270 g witte basterdsuiker
- 1 ei losgeklopt
- 125-150 g pecannoten
Whiskyboter
- 200 g boter
- 200 ml whisky
Instructies
- Begin minimaal 2 dagen eerder met de whiskyboter. Leg de 200 g boter 30 min. in de vriezer zodat hij ijskoud is. Rasp de boter met een grove rasp en doe de botervlokken in een pot of bakje.
- Schenk de whisky bij de geraspte boter en zorg dat alle boter onder staat. Sluit de pot of het bakje en zet de boter minimaal 2 dagen in de koelkast.
- Leg een schone kaasdoek of theedoek in een fijne zeef en schenk er het whisky-botermengsel in.
- Wring de boter met behulp van de doek uit, zodat alle whisky uit de boter wordt geperst. Laat de whiskyboter op kamertemperatuur komen voordat je het deeg gaat maken.
- Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de whiskyboter samen met de bloem, 140 g boter, witte basterdsuiker en ¼ tl zout in een kom en meng tot een samenhangend deeg. Dit kun je met de hand doen, met de handmixer met deeghaken of in een standmixer met de platte menghaak.
- Doe het deeg in de vorm en druk het plat, dat gaat het best met vochtige handen of de bolle kant van een lepel.
- Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei. Verdeel de pecannoten over het deeg en druk ze iets aan. Bak de boterkoek 35-40 min. in de oven. De boterkoek zal nog een beetje wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt goed tijdens het afkoelen.
- Druk wanneer de boterkoek 10 min. uit de oven is, de zijkanten van de koek met de bolle kant van een lepel voorzichtig naar beneden, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm. Haal met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd de koek in stukjes.
Voedingswaarde
- calorieën: 131 kcal
- eiwit: 1 g
- vet: 8 g
- koolhydraten: 11 g
RECEPT RUTGER VAN DEN BROEK, FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN, ERNIE ENKELAAR, (PORTRET) STYLING MAAIKE KOORMAN, FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI
Tips
Wil je liever gewone boterkoek bakken? Gebruik dan 340 g boter en voeg als smaakmaker bijvoorbeeld de rasp van ½ citroen of 1 tl vanille-extract toe aan het deeg.
Blokjes boterkoek kun je heel goed invriezen.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!








Kijk ook eens: kouign-amann van Rutger bakt