Zacht, luchtig en heerlijk zoet – deze amandelcake heeft alles wat je van een cake mag verwachten. Janneke Philippi ontwikkelde dit recept speciaal voor Rutger, vanille is namelijk – hoe kan het ook anders – zijn lievelingsingrediënt.
Vanille is met stip op nummer één Rutgers favoriete smaakmaker. Hij doet vanille het liefst in álles wat hij bakt. Janneke Philippi schreef speciaal voor Rutger – die deze hele maand onze gasthoofdredacteur is! – zes vanillerecepten. Je vindt ze allemaal terug in dit extra speciale nummer van delicious.
aantal 10 | gebak | feestelijk | frans |
Tip van Janneke: voeg aan de saus 1-2 eetlepels vanille- of koffielikeur toe, of roer een paar eetlepels verveine door het beslag voor een frisse touch.
Kookgerei
- keukenmachine of mixer
- cakevorm van 25 cm (ingevet)
Ingrediënten
Cake
- 200 g amandelmeel
- 100 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 200 g boter, op kamertemperatuur + extra om mee in te vetten
- 200 g kristalsuiker
- 4 eieren
- rasp van 2 biosinaasappels
Vanille-mokkasaus
- 400 ml houdbare slagroom
- 150 g kristalsuiker
- 1 groot vanillestokje of 2 kleine*, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- 2 el espressobonen, gekneusd
- 25 g boter
Instructies
- Verwarm voor de cake de oven voor op 180 ºC. Meng het amandelmeel met de bloem, het bakpoeder en een snuf zout.
- Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met de suiker licht en romig. Klop een voor een de eieren erdoor en tot slot de sinaasappelrasp.
- Spatel het meelmengsel door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de cake in de oven in ± 45 min. goudbruin en gaar.
- Verwarm voor de saus al roerend de slagroom met de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg het vanillemerg en de gekneusde espressobonen toe aan de room. Roer glad en breng tegen de kook. Neem van het vuur en laat afgedekt minstens 30 min. trekken. Hoe langer, hoe intenser de smaak.
- Schenk de room door een fijne zeef om de espressobonen te verwijderen. Doe de room terug in de pan en laat ± 5 min. inkoken tot een mooie sausdikte. De saus wordt straks nog wat dikker bij het afkoelen. Neem van het vuur en laat de boter in de saus smelten. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur; roer regelmatig.
- Laat de cake uit de oven ± 5 min. afkoelen in de vorm. Haal eruit en laat tot kamertemperatuur afkoelen op een rek. Serveer met de vanille-mokkasaus.
Voedingswaarde
- calorieën: 647 kcal
- eiwit: 10 g
- vet: 47 g
- koolhydraten: 47 g
RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI, DOSIA BREWER
FOTOGRAFIE, STYLING, FOODSTYLING STUDIO PHILIPPI
* Grote dikke vanillestokjes koop je bij een bakwinkel of delicatessenzaak. Of neem 2 stokjes uit de supermarkt.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: vanille uit Nederland: deze 3 soorten wil je kennen