havergrutten-arancini van Miriam Groot

havergrutten-arancini van Miriam Groot
Recept & foto: Miriam Groot

Met een restje koude risotto maak je arancini, maar wist je dat je net zo goed afgekoelde havergrutten kunt gebruiken? Met dit recept won Miriam Groot het WK-havermout in Schotland in 2021.

Wil jij ook winnen bij de borrel, haal dan alvast een zak havergrutten in huis en zet moeiteloos deze krokante arancini op tafel. Nog leuker is het om samen met vrienden na de borrel de documentaire The Golden Spurtle te bezoeken (vanaf 16 oktober in de bioscoop), waar je ontdekt hoe het er écht aan toegaat op dit bijzondere wereldkampioenschap havermoutpap.

Voorkeur: veganistisch

aantal 15 | borrelhap, snack, voorgerecht | weekend | italiaans | veganistisch

Miriam Groot: 'Met deze havergruttenballetjes won ik het wereldkampioenschap haverpap in 2021 in Schotland. Nog steeds een ‘pinch me’-moment! Stond ik daar ineens met m’n ballen op de BBC, haha. Ze zijn geïnspireerd op de Siciliaanse arancini: gefrituurde risottoballetjes. Een favoriete snack in huis inmiddels: we hebben ze altijd op voorraad in de vriezer om in de frituur te gooien voor bij de borrel.'

Kooktijd:1

afkoelen2

Totale tijd:3

Ingrediënten

  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 250 g gemengde paddenstoelen, heel fijn gehakt
  • 1 takje tijm
  • 125 g havergrutten
  • 400 ml groentebouillon
  • 50 ml witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl citroenrasp
  • 40 g bloem
  • scheutje havermelk
  • 80 g panko
  • optioneel: vegan mozzarella
  • olie om in te frituren

Instructies

  1. Fruit de sjalot en knoflook in de olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de tijm en paddenstoelen toe en bak vijf minuten mee.
  2. Doe de havergrutten erbij en bak kort mee. Blus af met de wijn, voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer regelmatig. Laat ongeveer dertig minuten koken tot de grutten gaar zijn.
  3. Breng op smaak met citroenrasp, zout en peper. Laat het mengsel volledig afkoelen.
  4. Vorm 12–15 balletjes en vul ze eventueel met een klein stukje mozzarella.
  5. Rol de balletjes door de bloem, havermelk en panko.
  6. Frituur ze drie tot vier minuten op 180 °C tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Voedingswaarde

Recept & fotografie: Miriam Groot

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zo maak je perfecte Schotse havermout volgens Miriam.