zo maak je WK-waardige havermoutpap – zoals te zien is in The Golden Spurtle docu

zo maak je WK-waardige havermoutpap – zoals te zien is in The Golden Spurtle docu
Recept: Miriam Groot, Foto: Djuli Bravenboer.

Ter ere van de documentaire The Golden Spurtle (16 oktober in de bioscoop), over een piepklein dorpje waar elk jaar het Wereldkampioenschap Haverpap maken plaatsvindt, kwam de Nederlandse wereldkampioen Miriam Groot bij ons langs voor een lesje échte havermoutpap.

Bekijk op onze Instagrampagina hoe Miriam WK-waardige pap maakt.

Wat blijkt: vlokken zijn uit den boze, en grutten zijn – wie had dat gedacht – the real deal! Wil je de papwedstrijd winnen en de felbegeerde Golden Spurtle binnenhalen, dan mag je pap enkel uit grutten, water en zout bestaan én moet de pap in 30 minuten klaar zijn, waarna de jury proeft en oordeelt.

Wat we ook leren van Miriam is dat de Schotse havermoutcultuur doorspekt is van rituelen en oude volksverhalen. Zo mag je nooit tegen de klok in draaien met je spurtle – de houten stok waarmee je de pap roert – anders zou de duivel in de pap komen.

Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan, bestel dan alvast een zak havergrutten en zet ze in de week. Dan kun je morgen opscheppen van – en met! – Miriams winnende havermout! Juist in september is het fijn om de verandering te omarmen, nieuwe rituelen te verwelkomen en over te stappen op een nieuwe ontbijtroutine. En wat smaakt er, op de vroege herfstochtend, beter dan een dampende kom havermout?

Wat dit ontbijt extra fijn maakt, is dat je de basispap zelf zo eenvoudig mogelijk laat, maar losgaat met de toppings. Kijk welk fruit er in het seizoen is, strooi er een handje noten over en probeer ook zeker eens de hartige variant van Miriam!

En mocht je nu – net als wij – nieuwsgierig zijn geworden naar het World Porridge Championship in de Schotse Hooglanden, duik dan zeker de bios in voor The Golden Spurtle. Een hartstochtelijke film over Charlie Miller, die vanwege zijn gezondheid de festiviteiten voor de allerlaatste keer leidt en het stokje overdraagt, maar nog steeds betekenis vindt in de allerkleinste dingen. Vanaf 16 oktober in de bios!

Miriams recept voor WK-waardige pap van havergrutten

Voorkeur: vegetarisch

aantal 1 | brunch, ontbijt, ontbijtgerecht | doordeweeks | schots | vegetarisch

Tijdens het WK Pap mag je voor je traditionele pap maar drie ingrediënten gebruiken: havergrutten, water en zout. Alleen zo maak je de Schotse haverpap. Dit is hoe de wereldkampioen van 2021, Miriam Groot, hem maakt.

Kooktijd:30

weken6

Totale tijd:6 30

Ingrediënten

  • 50 g havergrutten
  • 150 ml water
  • flinke snuf zout

Optioneel: Zoete topping

  • appel in blokjes
  • geroosterde amandelen
  • gezouten dadelkaramel (medjoul dadels pureren met een scheutje havermelk, amandelpasta, vanille en zout)

Optioneel: Hartige topping

  • gebakken shiitake
  • zijden tofu, in blokjes
  • komkommerslierten
  • bosui
  • crispy chili-olie, bijvoorbeeld van het merk lao gan ma
  • sesamzaadjes, geroosterd

Instructies

  1. Laat de havergrutten een nacht weken in ruim water. Dit verkort de kooktijd en maakt de pap extra romig.
  2. Giet de havergrutten de volgende ochtend af en doe ze in een pannetje met 150 milliliter water. Breng aan de kook. Begin, als je een pan met een goede bodem hebt, pas met roeren wanneer de pap begint te pruttelen. Laat de pap zachtjes koken onder regelmatig roeren tot de grutten gaar en romig zijn. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
  3. Voeg meer water toe als je een vloeibaardere pap wil. Breng op smaak met een flinke snuf zout. Serveer warm, eventueel met een topping naar keuze, maar zonder is-ie ook al heerlijk.

Voedingswaarde

Recept: Miriam Groot, Foto: Djuli Bravenboer.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: met deze havermout recepten wordt opstaan een makkie