Elsa’s appeltaart

Elsa’s appeltaart
RECEPTEN JORIS BIJDENDIJK BEREIDING JORIS BIJDENDIJK, IVAN BEUSINK, YASCHA OOSTERBERG, HANNA VAN DEN BOS FOTOGRAFIE RENÉ MESMAN, JESSIE LE COMTE STYLING JESSIE LE COMTE, STEPHANIE PANDER

Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. En nu verklapt Elsa aan delicious. haar recept voor de ultieme Franse appeltaart.

Er zijn recepten die je hart raken, en dan is er Elsa’s appeltaart. De perfecte combinatie van krokant deeg en zoetzure appels. Met zijn gouden korst, romige frangipane en prachtig gewaaierde appelschijfjes is dit een dessert dat indruk maakt zonder poespas.

aantal 8 | dessert, taart | familietijd | internationaal |

Joris: 'Elsa bakt bij ons thuis de taart. Zonder recept, met wat er in huis is, maakt ze de lekkerste taarten. Het eerste woord van onze zoon Samuel was dan ook gâteau – taartje in het Frans.'

Kooktijd:30

Oven tijd + rusten1 30

Totale tijd:2

Kookgerei

  • taartvorm

Ingrediënten

  • 3 fuji-appels
  • 100 g appelmoes
  • snuf vanillesuiker

zoet fonceerdeeg

  • 125 g witte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • ½ ei, losgeklopt
  • 125 g boter op kamertemperatuur, in kleine blokjes
  • 250 g bloem + extra
  • 5 g bakpoeder

frangipane

  • 50 g suiker
  • 50 g zachte boter
  • op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 50 g amandelmeel

Instructies

  1. Meng voor het fonceerdeeg in een kom de witte basterdsuiker met het zout, ei, 1 el water en de boter. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed het tot een soepel deeg. Kneed het niet te lang, dan wordt het taai. Rol het deeg tot een bal en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Klop voor de frangipane eerst met de mixer de suiker door de boter. Voeg het ei toe en klop tot het volledig is opgenomen. Meng tot een glad luchtig mengsel. Meng dan het amandelmeel erdoor, maar niet te lang. Het mengsel dient luchtig te blijven en direct verwerkt te worden.
  3. Verwarm de oven voor tot 200°C. Schil de appels, snijd ze in de lengte door de helft en verwijder het klokhuis. Leg de appels met de bolle kant naar boven en snijd ze overdwars in heel dunne schijfjes.
  4. Haal het fonceerdeeg uit de koelkast en bestuif je werkbank met een dun laagje bloem, tijd om het deeg te rollen! Leg de deegbal op de met bloem bedekte werkbank en druk plat zodat het rollen iets makkelijker gaat. Als het fonceerdeeg lang in de koelkast heeft gelegen is het keihard, dit is niet erg. Mep dan even flink hard met de deegroller op het deeg om het soepel te maken (dit is geen grap). Rol het deeg uit tot een plaat van 3-5 mm dik. Bekleed de ingevette taartvorm met het deeg en druk het zachtjes tegen de bodem en randen aan. Snijd overlappend deeg langs de randen af.
  5. Strijk de frangipane in een dun laagje uit over de taartbodem. Strijk er daarna een laag appelmoes overheen. Verdeel de appelschijfjes in een waaier over de vulling. Strooi als finishing touch de vanillesuiker over de appels. Bak 20 min. in de oven. Laat na het bakken de taart iets afkoelen voor je hem aansnijdt.

Voedingswaarde

  • calorieën: 443 kcal
  • eiwit: 4 g
  • vet: 23 g
  • koolhydraten: 52 g

RECEPTEN JORIS BIJDENDIJK

BEREIDING JORIS BIJDENDIJK, IVAN BEUSINK, YASCHA OOSTERBERG, HANNA VAN DEN BOS

FOTOGRAFIE RENÉ MESMAN, JESSIE LE COMTE

STYLING JESSIE LE COMTE, STEPHANIE PANDE

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Ook leuk om te lezen: mascarponetaart met bessen, appelroosjestaart, Franse open appeltaart