waar zijn die hele scherpe puntjes op de blokrasp voor?

waar zijn die hele scherpe puntjes op de blokrasp voor?

Gember, citroen, kaas, wortels, bieten, aardappels: wat je ook wilt raspen – de blokrasp met zijn verschillende kanten is je beste vriend. Maar wat is precies het nut van die scherpe puntjes? Je weet wel, de kant waaraan je zo makkelijk je vingers openhaalt..

Als je vaak in de keuken staat, weet je dat de rasp onmisbaar is. Een blokrasp is daarom in bijna elke keuken te vinden: vier raspen in één.

Er is een grove en een kleine rasp kant die ideaal is om de normale dingen mee te raspen zoals wortels en appels, maar ook voor verschillende kazen.

De derde kant heeft vaak één of twee grotere messen voor flinterdunne plakken. Deze kant lijkt een beetje op een mandoline, al kun je de dikte van de plakken hier niet mee instellen. Toch is het heel handig om gelijkmatige plakjes groenten te maken. Extra leuk: je kunt er ook prachtige chocoladekrullen mee schaven – gegarandeerd succes bij desserts!

Benieuwd? Kijk hier hoe je chocoladekrullen maakt met een dunschiller.

blokrasp
UNSPLASH

De scherpe puntjes kant

En dan blijft er nog die ene mysterieuze kant over, vaak genegeerd door veel mensen: de kant met de scherpe puntjes. Toch is juist deze micro-rasp verrassend veelzijdig.

  • Citrus – de kleine puntjes zijn ideaal om te zesten. Of je nu citroen, sinaasappel of limoen nodig hebt voor een recept, met deze kant krijg je de smaakvolle schil zonder moeite.
  • Specerijen – kaneelstokjes of nootmuskaat bijvoorbeeld kun je er heel fijn mee raspen. Perfect in je baksels of als mooie garnering op je warme chocolademelk!
  • Kaas – ook harde kazen kun je ermee raspen. Het resultaat is luchtig, bijna poederachtig – ideaal om pasta’s of salades mee af te toppen.

Tip: Zet niet te veel kracht bij deze rasp. De puntjes zijn zo scherp dat je nauwelijks druk hoeft te zetten.

De scherpe puntjes op je rasp heeft dus écht een functie – en niet alleen het kapot maken van je theedoeken en vingers! Probeer het zelf eens uit met deze recepten:

gekonfijte citruszeste

Wanneer je citruszeste aan het konfijten bent, bewaar dan de citrussiroop, of maak een beetje extra. Daar kun je namelijk heerlijk snoep van maken! Deze gekonfijte citruszeste komt het beste tot zijn recht na een nachtje drogen. 

naar recept
Italiaanse chocoladetruffels in een kopje: tartufo al cioccolato e vino rosso

Ben jij ook zo dol op de Italiaanse keuken? Dit recept is een klassieker met een twist van Janneke, maar in het nieuwe delicious. aprilnummer nemen we je mee op een uitgebreide culinaire reis vol authentieke Italiaanse smaken.

naar recept

Kijk ook eens: lekker raspen! Hacks voor je blokrasp of microplane