aantal 6 | bijgerecht | doordeweeks, feestdagen, kerst, weekend | internationaal |
Makkelijk om te maken, het ziet er fantastisch uit en het beste deel van deze hasselback zoete aardappels: ze worden zo lekker krokant!
Kookgerei
- 2 eetstokjes
- keukenmachine
Ingrediënten
- 6 middelgrote zoete aardappels
- 60 ml olijfolie, 4 el + extra voor erover
- feta en crème fraîche, voor erbij
salie-walnoten-pangrattato
- 100 g walnoten, geroosterd
- 2 tenen zwarte knoflook
- 1 teen knoflook
- 1 el kappertjes, uitgelekt
- 4 ansjovisfilets
- 1 bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt, steeltjes fijngesneden + fijngesneden blaadjes voor erover
- ½ bosje salie, blaadjes geplukt
- 60 ml olijfolie, 4 el
- rasp en sap van ½ biocitroen
- ½ zuurdesemstokbrood, in 1 cm-stukjes
- zoetzure sjalotten
- 1 el rodewijnazijn
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 2 sjalotten, in dunne ringen
Instructies
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg steeds een zoete aardappel op een snijplank, met aan weerszijden een eetstokje. Snijd de aardappels om de 3 mm in tot op de eetstokjes. De stokjes voorkomen dat je de aardappel helemaal doorsnijdt.
- Leg de zoete aardappels op de bakplaat. Besprenkel ze met 3 el olie en bestrooi met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Dek af met aluminiumfolie en rooster ± 30 min. Verwijder de folie, bestrijk de aardappels met de laatste eetlepel olie en rooster nog 20 min. in de oven.
- Hak intussen de walnoten voor de pangrattato samen met de beide soorten knoflook, de kappertjes en ansjovis fijn in een keukenmachine. Voeg de peterselie- en salieblaadjes toe en mix glad. Mix de 4 el olijfolie, het citroenrasp en sap erdoor. Voeg tenslotte de stukjes brood toe en mix met de pulseerknop erdoor, zodat je een grof kruimelig mengsel krijgt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Schep de pangrattato rond de zoete aardappels op de bakplaat en bak 15-20 min. mee tot de aardappels goudbruin en gaar zijn, en de pangrattato bruin en krokant.
- Doe intussen voor de zoetzure sjalotten de azijn met de suiker, 1 el kokend water en ¼ tl zeezoutvlokken in een kleine kom en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de sjalotten toe, schep om en laat tot gebruik intrekken.
- Schep de geroosterde aardappels en de pangrattato op een schaal, bestrooi met fijngesneden peterselie, schep de zoetzure sjalotten erover en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Verbrokkel de feta erover en serveer met crème fraîche.
Voedingswaarde
- calorieën: 619 kcal
- eiwit: 12 g
- vet: 42 g
- koolhydraten: 44 g
RECEPTEN ALICE ZASLAVSKY, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: gele currysoep met kokos, dumplings en varkenshaas