Waar je bij romige gelato wil wegblijven van ijskristallen, is het bij een granita juist het doel. De basis mag flink vochtig zijn zodat er in de vriezer ijskristallen ontstaan die je met een vork loshaalt en omschept tot de beste verkoeling die er is: een perfect korrelige granita!
Ben je chagrijnig omdat je het (te) heet hebt, en zoek je een excuus om elke 30 minuten je hoofd in de vriezer te steken, dan is granita het antwoord. De textuur ligt ergens tussen sorbet en schaafijs in en je kunt er alle kanten mee op.
Waar je voor opgedraaid roomijs en sorbets een ijsmachine nodig hebt, kun je granita’s – of granités – maken zonder sjieke tools. Je stort gewoon een gezoete vloeistof of (fruit)puree in een ondiepe bak, zet die in de vriezer en schraapt het mengsel af en toe los met een vork tot een korrelige, ijzige textuur. Granita is een ijstoetje in zijn meest simplistische vorm, dus het maken ervan is ook écht makkelijk.
Hoe maak je een granita?
Meestal begin je met het koken van een suikersiroop. Dat heb je zo gedaan: je verwarmt water en suiker in gelijke delen, dus 1 deel suiker op 1 deel water, tot de suikerkristallen allemaal zijn opgelost. Met die siroop kun je een granitabasis maken zonder het vuur aan te raken. Komt dat even goed uit op een warme zomerdag!
Een handig stappenplan
Natuurlijk kun je beginnen met het sap of de puree van vers fruit, maar ook espresso, likeur, kruidenthee of gepureerd gestoofd fruit werken perfect.
Voor een lichte granita gebruik je dunne vloeistoffen zoals vruchtensap, gezeefde puree of kruideninfusies. Voor een vollere granita wil je juist een dikke puree of vloeistof met een beetje vet zoals kokosmelk.
Een suikersiroop is de makkelijkste manier om je mengsel te zoeten. Dit kan van kristalsuiker, maar ook met honing, agavesiroop, ahornsiroop of zelfs jam. Gebruik meer suiker voor een intensere smaak, minder suiker voor een frissere, luchtige variant. Een scheutje citroen- of limoensap helpt om de smaken mooi in balans te brengen.
1. Maak de siroop: Verwarm water met suiker tot de suiker volledig is opgelost.
Licht & fris: 1 deel suiker : 1 deel water
Rijk & intens: 2 delen suiker : 1 deel water
2. Maak je basis: Meng je gekozen vloeistof (sap, koffie, thee, puree…) met de siroop. Proef en voeg eventueel citroen- of limoensap toe voor frisheid.
3. Hup, de vriezer in: Giet het mengsel in een ondiepe, afsluitbare bak en zet in de vriezer.
4. Schrapen: Na ± 1 uur (als de eerste ijskristallen ontstaan) schraap je met een vork de ijskristallen los. Herhaal dit elke 30 minuten tot de hele bak uit luchtige, ijzige vlokken bestaat.
5. Serveer direct! Eventueel met vers fruit, slagroom of verse kruiden.
Tip: eet je granita binnen 1 à 2 dagen eten voor de beste smaak. Als de granita per ongeluk helemaal smelt: vries opnieuw in en herhaal het schrapen.
7 granita recepten met een delicious. twist
‘Gooi het loof van bospeen niet weg! De jonge, zachte blaadjes zijn heerlijk. Gebruik ze door een salade, in een wittewijnsaus bij vis of maak er lekkere pesto van: die kan zo weer over de worteltjes. Wortel met loof werkt niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in toetjes!’
naar receptDe zomer barst los! Dus stoppen we ons favoriete zomerfruit en geurige kruiden in een onweerstaanbaar verfrissend drankje: watermeloen-wodkagranita.Ook lekker: couscoussalade met watermeloen, feta en lamsreepjes.
naar receptVerrukkelijk, verfrissend en superzomers, deze bosbessen granita float met tic. En heel makkelijk om te maken, met slechts zes ingrediënten zet je een echte showstopper op tafel. Mengen, zeven, invriezen en van tijd tot tijd doorroeren, dat is alles. Schep een paar bolletjes in een mooi glas, steek er een kruidentakje in en klaar! De bosbessen granita float… het ideale dessert voor een vriendendiner!
naar receptDoor rosé te bevriezen en steeds even los te schrapen met een vork, krijg je een verrukkelijke granita die heel goed combineert met zomerfruit. Waterijs voor volwassenen zeg maar.Lees ook: De zomer van culinair softijs, van zwarte sesam en miso-karamel tot gepofte saffraanrijst
naar receptEen scheut maraschino geeft de zijdezachte panna cotta nét dat lekkere bittertje.
naar receptMaak de granita en de rozengeur 1 dag eerder. Roer voor het serveren de granita weer los.
naar receptBen jij team romig, ga dan voor deze 18 gelato recepten voor de échte liefhebbers van ijs






