In Fusão onderzoekt Ixta haar Braziliaanse roots. Hoe vaak ze ook afreist naar het geboorteland van haar moeder: ze voelt zich er nooit helemaal thuis. ‘Om die reden is eten mijn brug naar Brazilië geworden’.
En zie hier het resultaat Fusão: 80 niet-traditionele recepten die geïnspireerd zijn op Brazilië, met een Ixta-draai eraan. Als je eerder recepten van Ixta hebt gemaakt weet je hoe precies haar receptuur is. Lees je het recept van A-Z dan kan het eigenlijk niet mislukken. Zelfs het zout is voor je afgemeten.

Ixta: ‘Kip en okra is een combinatie die in veel verschillende keukens voorkomt: de Indiase, Chinese, West-Afrikaanse en Creoolse, om er maar een paar te noemen. In Brazilië komt frango com quiabo (kip met okra) uit de staat Minas Gerais, maar het is afkomstig uit de West-Afrikaanse keuken (okra komt oorspronkelijk uit West-Afrika en is tijdens de slavenhandel meegenomen naar Brazilië).
Deze versie is geïnspireerd op (maar is heel anders dan) het klassieke gerecht. Het wijkt af omdat er kokosmelk in de saus wordt gebruikt en koffie in de marinade.’
Kokoskip met geblakerde okra uit Fusão van Ixta Belfrage
aantal 4 | hoofdgerecht | | braziliaans | glutenvrij
In plaats van de okra in de saus te koken (waardoor de groente zacht en slijmerig kan worden), bakt en blakert Ixta de groente, zodat hij lekker knapperig blijft.Let op: De marinade zorgt voor een rokerige keuken, dus open de ramen en zet de afzuigkap aan.
Ingrediënten
- 8 kipdrumsticks
- 1 Scotch bonnet-chilipeper, heel (naar keuze)
Marinade
- 1 eetl. olijfolie
- 1 theel. afra-chilivlokken
- 1 theel. gemalen koffie
- 1 theel. fijn zeezout
- ½ theel. gerookte-paprikapoeder
- ca. 20 draaien uit de pepermolen
Saus
- 1 blik van 400 ml volle kokosmelk
- 150 g zoete cherrytomaten
- 1 rode paprika zaden verwijderd, in vieren (170 g)
- 3 kleine tenen knoflook, gepeld
- 5 g gemberwortel, geschild
- 1 Scotch bonnet-chilipeper zaden verwijderd, fijngesneden (of een mildere chilipeper als je niet van pittig houdt)
- 2 eetl. vloeibare honing, of ahorn- of agavesiroop
- 1 eetl. rode palmolie of kokosolie
- 1½ theel. fijn zeezout
- 1 theel. rijstazijn
- ½ theel. mild kerriepoeder
- ¼ theel. gerookte-paprikapoeder
- ¼ theel. kurkuma
- ca. 50 draaien uit de pepermolen
Voor erbij
- 140 g okra, schuin gehalveerd
- olijfolie
- 15 g korianderblaadjes
- 15 g lente-uien, groen deel in dunne ringetjes gesneden
- 2 limoenen, gehalveerd
- rijst of platbrood
Instructies
- Schep de kip in een grote kom door de ingrediënten voor de marinade, tot de drumsticks er rondom mee bedekt zijn.
- Mix alle ingrediënten voor de saus in een blender.
- Verhit een hoge pan van 26 cm breed op hoog vuur. Is de pan heet, leg dan de drumsticks erin met zoveel mogelijk tussenruimte. Bak ongeveer 8 minuten; keer ze elke 2 minuten om, tot ze rondom bruin zijn.
- Schenk de saus erbij en roer tot de drumsticks ermee bedekt zijn. Voeg de hele Scotch bonnet toe, leg het deksel op de pan en verhit 5 minuten op hoog vuur. Draai het vuur laag en laat 40 minuten sudderen tot de kip gaar is. Laat 10 minuten rusten. Druk de Scotch bonnet fijn in de saus zodat die pittig wordt.
- Verhit intussen een koekenpan op hoog vuur. Schep de okra door wat olie en fijn zout en leg in de hete pan. Bak ongeveer 6 minuten, keer een paar keer, tot ze rondom zwarte plekjes krijgen. Schep in een andere kom de koriander en lente-ui door de okra.
- Knijp ½ limoen uit boven de kip, schep de okra en kruiden erop en dien op met rijst of platbrood en de rest van de limoenen.
Voedingswaarde
RECEPT: IXTA BELFRAGE | FOTOGRAFIE: KIM LIGHTBODY.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!