aantal 12 | gebak, taart, zoet | feestdagen, feestelijk | internationaal |
Nog niet klaar om de zomervibes los te laten? Maak dan deze Aperol spritz plaattaart! Perfect om te vieren, groot of klein. Een video-uitleg waarin culi Julia dit recept maakt, vind je op onze Instagram.
Ingrediënten
- 250 g ricotta
- 50 g amandelmeel
- 50 gewelde abrikozen, in kleine blokjes
- 70 g suiker + 4 el om mee te bestrooien
- 3 eieren
- rasp van 1 grote biosinaasappel
- 1 rol bladerdeeg, koelvers
- 100 g sinaasappelmarmelade
- 30 g geschaafde amandelen
topping
- 4 gelatineblaadjes
- 180 ml Aperol spritz, flesje of blikje
- 2 tl citroensap
- 40 g pure chcolade, gesmolten
Instructies
- Week voor de aperolgelei de gelatine ± 5 min. in ruim koud water. Verwarm 30 ml van de Aperol spritz in een pannetje tegen de kook aan. Neem van het vuur en los er de gelatine in op. Meng in een kom het gelatinemengsel met het citroensap en de rest van de Aperol spritz. Schenk in met vershoudfolie bekleed plat shcaaltje en laat in de koelkast in ± 1½ uur helemaal opstijven.
- Klop intussen de ricotta, amandelmeel, abrikozen, 70 g suiker, eieren, sinaasappelrasp met een snufje zout goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Laat een bakplaat mee voorverwarmen. Rol het bladerdeeg uit en neem van het bakpapier. Bestrooi het bakpapier met ± 3 el suiker, leg het bladerdeeg er bovenop en duw het deeg met vlakke hand nog ca. 1½ cm in de lengte en breedte uit.
- Kerf met een mesje rondom een rand van 1½ cm. Rol van buiten naar de gekerfde lijn om een iets opstaande rand te vormen. Bestrooi de rand met wat extra suiker. Prik met een vork gaatjes in het middelste deel van het deeg. Leg met het bakpapier op de hete bakplaat.
- Verwarm de marmelade tot net vloeibaar en bestrijk het deeg binnen de rand ermee. Verdeel er het ricottamengsel over en bestrooi met de amandelen.
- Bak op de onderste richel van de oven ± 30 min. Dek na 20 min. het midden losjes af met bakpapier zodat het ricottamengsel niet bruin wordt.
- Neem uit de oven en laat op de bakplaat helemaal afkoelen. Gebruik een theelepel en maak mooie chocoladestrepen over de bovenkanten van het deeg. Laat de chocolade opstijven. Snijd de aperolgelei in blokjes en verdeel over de taart.
Voedingswaarde
Receptuur: Dosia Brewer, bereiding: Julia Hulleman
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: burrata ijs (gelato di burrata)