Voorkeur: glutenvrij
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestelijk, weekend, zomer | internationaal | glutenvrij
Met de zon op je huid en deze garnalen op je bord spat de zomer los — die glanzende chorizo-peperboter is trouwens al even verrukkelijk op een stuk stokbrood.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels, in 1 cm-plakjes
- 5 el extra vierge olijfolie
- 3 tenen knoflook, geperst
- sap van 1 citroen, rasp van ½ (bio)citroen
- citroenpartjes voor erbij
- 120 g chorizo zonder vel, fijngesneden
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 2 tl aleppopeper of chilivlokken
- 12 extra grote rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt, met staart en gevlinderd
- rucola, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met ingevet bakpapier. Schep de plakjes aardappel in een grote kom om met de olie, knoflook, het citroensap, wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Spreid ze naast elkaar uit op de geprepareerde bakplaat en bak ze in 45-50 min. gaar, goudbruin en een beetje krokant. Keer ze halverwege.
- Zet een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Bak hierin de chorizo in 8-10 min. krokant onder af en toe omscheppen. Laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
- Doe intussen met een handmixer de boter met de aleppopeper. Klop tot een bleek en romig mengsel in 4-5 min. Schraap tussentijds de wand van de kom af. Je kunt dit ook doen met een vork of garde. Voeg de chorizo en citroenrasp toe en klop nog 3-4 min. Breng op smaak met zout. Doe de chorizo-aleppopeperboter in een kleine kom.
- Verhit de oven grill voor op 220°C en bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie. Schik de garnalen naast elkaar op de geprepareerde bakplaat en dek de staarten af met folie zodat ze niet verbranden.
- Bestrijk elke garnaal op de inkerving met 1 royale el chorizo-aleppopeperboter. Gril de garnalen 6-8 min. tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Bestrooi ze met zout en peper.
- Schep de warme garnalen op een grote schaal en besprenkel met wat jus. Serveer met de gebakken aardappels, rucola, citroenpartjes en nog wat chorizo-aleppopeperboter. Een restant boter kun je afgedekt 6 weken in de koelkast bewaren.
Voedingswaarde
- calorieën: 825 kcal
- eiwit: 13 g
- vet: 62 g
- koolhydraten: 50 g
RECEPTEN, BEREIDING HELENA MOURSELLAS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Voor de garnalenfan: garnalen & ham in kataifi-deeg met dragon-aioli