Wie bedacht ijs in cocktails en in welke vorm? En wist je dat er ook RVS-ijsblokjes bestaan? Naast zelfgemaakte ijsblokjes kun je ook artisanaal ijs bestellen voor extra fancy cocktails.
Eigenlijk is een cocktail of drankje maken net als koken: als je de juiste technieken en ingrediënten gebruikt, wordt het niet gewoon lekker, maar meesterlijk. Daarom is het belangrijk om het te hebben over het ijs in je cocktail.
Sla deze stap niet over als je een cocktail maakt met ijs
Ross David van Home Cocktail Craft legt uit dat je ijsblokjes even moet laten ‘warmen’, oftewel een beetje laten smelten, voordat je de cocktail in het glas schenkt. Zo voorkom je dat het ijs barst. Je kunt ook kiezen voor RVS-ijsblokjes, die je drankje niet verdunnen zoals smeltend ijs dat doet. Voor sommige drankjes is dat een voordeel.
Een andere tip van Ross: maak je een cocktail zonder ijs, dan kun je hem toch koud maken door hem met ijs te roeren in een mixglas of stirringglas. Dat is een soort glazen beker of kannetje. Roer lang genoeg, ongeveer 30 tot 45 seconden. Zodra je de cocktail inschenkt, blijft hij op temperatuur.
De uitvinding van ijs en altijd koude drankjes
En dan over het ijs zelf: zonder Frederic Tudor hadden we waarschijnlijk nooit ijs in onze cocktails gehad. Deze Amerikaanse handelaar was in de 19e eeuw de eerste die ijsblokken verscheepte, toen nog geïsoleerd met zaagsel. Zo maakte hij het mogelijk dat mensen overal, ook in warme gebieden, cocktails met ijs konden drinken – nog vóór de uitvinding van elektriciteit. Zonder Frederic dus geen ijs in je cocktail.
Tip voor coole ijsblokjes
Wil je echt fancy ijs in je glas en heb je genoeg ruimte in de vriezer, bestel dan ijs bij Icefactory Company: artisanaal ijs in blokken of zelfs ballen. Frederic zou er zeker fan van zijn geweest. Mixglazen en RVS-ijsklontjes zijn te koop via cocktail-shop.nl.
Zin gekregen in ijskoud zoet? Maak banaan-sesam softijs met sojasaus-karamel in 20 minuten!