vongole in pittige tomatenbouillon met citroengras

vongole in pittige tomatenbouillon met citroengras
Voorkeur: glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | weekend, zomer | aziatisch | glutenvrij, lactosevrij

Ook al kun je tomaten jaarrond in alle soorten, maten en kleur en krijgen, ’s zomers zijn ze het állerlekkerst. Zongerijpt, op hun zoetst én vol geur. Met sambal & verse peper geef je deze Aziatische bouillon meer pit.

Kooktijd:30

Totale tijd:30

Ingrediënten

  • 80 ml olie
  • 4 sjalotten, in dunne ringen
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 stengel citroengras, gehalveerd en gekneusd
  • 2 blaadjes jeruk purut*
  • 25 g verse gember, in dunne plakjes
  • 25 g verse laos, fijn geraspt
  • ½ bosje koriander, steeltjes fijngesneden, blaadjes geplukt en fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, fijngesneden + extra voor erbij
  • 3 el vissaus
  • 3 el sambal oelek
  • 500 g rijpe tomaten, in blokjes
  • 200 g kerstomaatjes
  • 1 kg panklare vongole, venusschelpen
  • limoenpartjes, voor erbij

Instructies

  1. Verhit de olie in de wok op hoog vuur. Bak hierin de sjalotten met de knoflook, het citroengras, de jeruk purut, gember, laos, koriandersteeltjes en chilipeper 5-6 min. tot ze karamelliseren en de aroma’s vrijkomen.
  2. Voeg de vissaus, sambal en beide soorten tomaat toe en bak ze 6-8 min. tot het sap vrijkomt. Voeg de schelpen toe en stoom ze afgedekt 6-7 min. of tot ze opengaan. Gooi exemplaren die gesloten blijven weg. Bestrooi de schelpen met korianderblad en nog wat chilipeper en serveer met limoenpartjes.

Voedingswaarde

  • calorieën: 326 kcal
  • eiwit: 10 g
  • vet: 23 g
  • koolhydraten: 17 g

*Jeruk purut koop je in de Aziatische supermarkt.

RECEPTEN, BEREIDING GEORGINA ESDAILE, FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH, STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: pasta met chorizo, vongole en garnalenolie