no-waste groentebrood

no-waste groentebrood
RECEPTEN, FOODSTYLING: LUCY NUNES, TRACEY PATTISSON, FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH, STYLING: DAVID MORGAN
Voorkeur: vegetarisch

aantal 10 | bijgerecht, brood | doordeweeks, weekend | internationaal | vegetarisch

Dit is een heerlijke bestemming voor alle restjes bladgroente, kruiden en bosuitjes.

Voorbereiding:30

Kooktijd:1 10

rusten10

Totale tijd:1 50

Kookgerei

  • cakeblik van 11×21 cm, ingevet

Ingrediënten

  • 400 g courgette, grof geraspt
  • zeezoutvlokken
  • 75 g bladgroenten, bijv. spinazie (kan ook uit de diepvries), fijngesneden
  • 4 bosjes kruiden, bijv. bladpeterselie, munt en koriander, fijngesneden
  • 2 bosuien, in dunne ringen
  • 120 g geraspte kaas, bijv. cheddar
  • 210 g Griekse yoghurt
  • 3 eieren L, losgeroerd
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl gedroogde tijm
  • ¼ tl chilivlokken
  • tomatensalade en gemarineerde geitenkaas, voor erbij

Instructies

  1. Doe de geraspte courgettes in een fijne zeef, schep ze om met 1 tl zeezout en laat 10 min. intrekken. Doe de fijngesneden bladgroenten in de zeef en overgiet ze met kokendheet water. Spoel af onder de koude kraan en druk er zoveel mogelijk vocht uit (gebruik je diepvriesspinazie, laat die dan gewoon ontdooien en druk het vocht eruit). Druk het teveel aan vocht uit de courgettes.
  2. Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed het cakeblik met bakpapier en laat langs de zijkanten een stuk boven de rand uitsteken.
  3. Schep de courgettes, bladgroenten, kruiden, bosuitjes en kaas in een grote kom door elkaar. Schep de yoghurt, eieren en olie erdoor. Meng in een middelgrote kom het zelfrijzend bakmeel met het knoflookpoeder, wat zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper. Spatel dit mengsel vlug door het courgettemengsel.
  4. Schep het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad met een spatel. Bak het courgettebrood 20 min. Meng in een kleine kom het karwijzaad, de tijm, chilivlokken en 1 tl zeezoutvlokken. Bestrooi het groentebrood hiermee en bak het nog ± 50 min. tot het gaar is en een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  5. Laat het 10 min. rusten in de bakvorm, til eruit met hulp van het papier. Serveer in plakken, warm of op kamertemperatuur. Lekker met tomatensalade en gemarineerde geitenkaas.

Voedingswaarde

  • calorieën: 310 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 19 g
  • koolhydraten: 24 g

RECEPTEN, FOODSTYLING: LUCY NUNES, TRACEY PATTISSON, FOTOGRAFIE: NIGEL LOUGH, STYLING: DAVID MORGAN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Koken met restjes: no waste koken doe je zo