Pasta pesto is zo’n gerecht waar je altijd op kunt terugvallen. Snel klaar, vol smaak en met die romige, kruidige saus: ideaal comfort food!
Een bord warme pasta met pesto doet het altijd goed – of je nu weinig tijd hebt of gewoon zin in iets simpels én lekkers. Het is een klassieker die je in no-time op tafel zet, en een schaamteloze crowd-pleaser.
Van Genua tot jouw keuken: alles over pesto
Pesto is de held van dit gerecht. Oorspronkelijk komt pesto alla genovese uit de Italiaanse havenstad Genua, in de streek Ligurië. Traditioneel maak je deze felgroene saus met verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse en/of Pecorino-kaas en een scheut goede olijfolie. Vervolgens stamp je de ingrediënten tot een grove pasta (fun fact: de naam pesto komt van het Italiaanse woord pestare, dat letterlijk fijnstampen betekent – denk aan een vijzel vol basilicumbladeren die je tot een geurige smurrie stampt.) Het resultaat? Een geurige saus boordevol zomerse smaken die je keuken in één klap naar Italië teleporteert.
Het mooiste aan pesto is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Natuurlijk is de klassieke basilicum-versie een winnaar, maar waarom zou je daar stoppen? Met een beetje creativiteit maak je in een handomdraai jouw eigen twist: vervang basilicum bijvoorbeeld door pittige rucola of frisse peterselie, of meng er wat verse spinazie door voor extra groen.
Geen pijnboompitten in huis? Noten als walnoot of pistache geven een verrassend lekkere draai aan je pesto (én zijn vaak wat budgetvriendelijker). Voeg misschien een vleugje citroensap toe voor frisheid, of een rood pepertje voor een subtiele kick. Alles kan en mag: proef, experimenteer en geniet van alle pesto variaties!
Pasta pesto met kip: een gouden duo
Een van de bekendste en meest geliefde variaties is ongetwijfeld pasta pesto met kip. Waarom werkt deze combi zo goed? Ten eerste geeft de kip een fijne bite en maakt het van een simpel pastagerecht een volwaardige maaltijd die goed vult.
De proteïnen van de kip zorgen ervoor dat je langer vol blijft, terwijl de pesto alles lekker smeuïg en sappig houdt. Bovendien nemen de stukjes kip de smaken van de saus geweldig op, alsof ze erin gemarineerd zijn, waardoor elk stukje vlees een smaakbommetje wordt. Geen wonder dat pasta pesto met kip zo’n publieksfavoriet is: het is eenvoudig te bereiden, snel klaar en wie lust het niet (ja, zelfs kieskeurige eters scheppen graag nog een keer op). Tip: voeg er gerust wat cherrytomaatjes aan toe voor zoetige frisheid of een handvol rucola voor peperige pit, om het helemaal af te maken.
Aan de slag!
Krijg je al trek? Tijd om zelf de keuken in te duiken en je eigen pasta pesto feestje te bouwen. Of je nu gaat voor de klassieke alla genovese, de populaire versie met kip, of een creatieve variant met jouw favoriete ingrediënten – het kan niet misgaan. Wij geven je hier nog extra veel lekkere inspiratie:
10x pasta pesto
Kan jouw pasta pesto wel een upgrade gebruiken? Maak dan deze versie met kruidige gehaktballetjes. Door alle verse kruiden, de amandelen, chilipeper, kappers en citroen vergeet je bijna dat het gehakt vega is.
naar receptVoor een pastasalade kies je het liefst korte pastasoorten met holtes of plootjes waar de dressing goed in vastgehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld fusilli: door de kurkentrekkervorm blijven vooral dikkere dressings lekker goed kleven.
naar receptdelicious.pasta is niet zomaar pasta, onze pasta is speciaal geselecteerd in een ambachtelijke pastificio in de Italiaanse Abruzzen. De pasta’s worden gemaakt van topkwaliteit harde tarwe en water uit de bergen. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!
naar receptFettuccine is brede lintpasta, gemaakt van eieren, boter en bloem. Het verhaal gaat dat fettuccine bedacht is door Alfredo di Lelio. Hij maakte het gerecht voor zijn gasten om te zien of het in de smaak viel, dat deed het. Het restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome bestaat nog steeds. Zin in meer spelt? Maak dan ook eens dit speltbrood met pompoen.
naar receptBoerenkool of (winter)spinazie over? Maak de boerenkoolsalade van het menu of de snelle spinazie met chili-linzen en een eitje. Het paddenstoelengehakt kun je ook zelf maken door 300 g kastanjechampignons fijn te hakken, gebruik evt. de hakmolen van de staafmixer. Kastanjechampignons zijn extra stevig en hebben een volle smaak.
naar receptEchte Italiaanse smaken! Knapperige pancetta, sappige aubergine en een snelle amandelpesto. Hmm!Of, ga voor deze heerlijke ovenpasta: cannelloni met geroosterde pompoen & gorgonzola
naar receptDe pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!Tip: Vervang de waterkers ook eens door rucola of gemengde groene kruiden.
naar receptDe saus van deze heerlijke gnocchi is een snelle pesto van groene kruiden, cavolo nero en spinazie gecombineerd met romige bechamel.
naar receptZin in zomer! Zodra de zomer echt losbarst, wordt het tijd om samen buiten te genieten. Voor een picknick, tuinfeestje of burenborrel is een pastasalade het perfecte gerecht dat je easy meeneemt. Houd het hoofd koel, pak je mooiste schaal erbij en je bent zo klaar.
naar receptZo gemaakt en toch een hele bijzondere combinatie: broccoli met macadamia's in zelfgemaakte pesto.
naar receptBekijk ook: 33x snelle pasta recepten in 30 minuten









