witte-bonensoep met ham & tijm-gremolata

witte-bonensoep met ham & tijm-gremolata
recepten & foodstyling: Lucy Nunes, fotografie Brett Steven

Wat is er beter dan een kom warme vullende soep op een koude dag? Deze witte bonensoep met ham is romig, vol van smaak en krijgt een frisse boost van tijm-gremolata. Perfect als stevige lunch of verwarmend diner.

Zin in nog meer winterse gerechten? In het februari-nummer vind je volop comfortfood om de winterdagen door te komen!

Witte-bonensoep met ham & tijm-gremolata

Voorkeur: glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht, lunch, soep | weekend | internationaal | glutenvrij, lactosevrij

Stevige bonensoep, lekker hartig door de ham die je mee stooft. De tijm-gremolata geeft een frisse en knapperige tegenhanger.

Voorbereiding:2 30

Totale tijd:2 30

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 grote wortels, in mini-stukjes
  • 6 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 1 kg hamschijf (ook wel varkensschenkel
  • genoemd)
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1,6 kg witte bonen, (2 blikken) uitlekgewicht 530 g, afgespoeld

tijm-gremolata

  • el fijngehakte tijmblaadjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • rasp van 2, biocitroenen

Instructies

  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan met de deksel op middelhoog vuur en bak de ui, wortel, knoflookplakjes, laurierblaadjes en ansjovis ± 10 min. of tot goudbruin. Roer de tomatenpuree erdoor en bak ± 1 min. Voeg de wijn toe en laat ± 5 min. zachtjes koken tot het bijna is verdampt. Voeg de hamschijf, het paprikapoeder en 2 l water toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 1 uur met de deksel op de pan zachtjes koken. Voeg de bonen toe en kook afgedekt nog ± 45 min. Roer regelmatig.
  2. Meng ondertussen voor de gremolata de tijm, geperste knoflook en citroenrasp in een kom. Zet apart.
  3. Neem de hamschijf uit de soep. Verwijder de huid, botten en het vet. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en doehet terug in de pan. Breng de soep op smaak met peper en zout. Schep in de kommen en garneer met de tijm-gremolata.

Voedingswaarde

  • calorieën: 741 kcal
  • eiwit: 62 g
  • vet: 34 g
  • koolhydraten: 29 g
recepten & foodstyling Lucy Nunes, fotografie Brett Steven
Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook deze romige wintercocktail uit Italië