aardappelgratin met pompoen en spinazie

aardappelgratin met pompoen en spinazie
RECEPTEN, FOODSTYLING TOM WALTON FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING EMMA KNOWLES
vegetarisch
aantal | hoofd, hoofdgerecht | | frans | vegetarisch
Weinig tijd om te koken? Deze gratin maak je in één keer voor 2 dagen. De helft bewaar je easy voor een volgende keer. Zo eet je heel makkelijk, ook op drukke dagen, toch homemade.
Met dit recept maak je dus een dubbele portie: 2x voor 4 personen.
Kooktijd25 minutes
oven1 hour 40 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovenschaal van 6 l inh., ingevet

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie + extra om mee in te vetten
  • 2 uien in ringen
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 4 takjes tijm, blaadjes gerist + extra blaadjes om mee te bestrooien
  • 400 g spinazieblaadjes, in stukken (of diepvriesspinazie, ontdooid en uitgeknepen)
  • 600 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 2 kg grote aardappels met rode schil, in dunne plakjes
  • 1 kg kabochipompoen, zonder schil en pitten, in dikke plakken
  • 350 g kaas naar keuze bijv. combi van cheddar, mozzarella, feta, halloumi en/of brie, geraspt of verbrokkeld

Instructies

  • Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de uiringen met de knoflook, tijm en een flinke snuf zout onder af en toe omscheppen 2-3 min. Voeg een hand spinazie toe, laat slinken en voeg dan in delen de rest van de spinazie toe. Schep de room en melk erdoor en breng aan de kook. Proef en voeg wat meer zout toe dan gebruikelijk, dat kunnen de aardappels en roomsaus best hebben.
  • Verwarm de oven voor op 210ºC. Schuif een grote bakplaat onderin de oven om gelekte saus op te vangen. Doe de plakjes aardappel en pompoen in een grote kom, voeg het roommengsel toe en schep goed om.
  • Leg de plakjes aardappel en pompoen in laagjes in de ovenschaal met een beetje saus en wat kaas tussen de laagjes. Schenk de rest van de saus erover en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Dek af met een vel bakpapier en een dubbel vel aluminiumfolie en sla de randen goed om. Bak de gratin 1 uur, haal het papier en de folie eraf en bak nog ± 40 min. tot hij goudbruin kleurt en de aardappels en pompoen zich makkelijk laten inprikken met een satéstokje of mes. Strooi vlak voor serveren nog wat tijmblaadjes erover.

Voedingswaarde

calorieën: 705kcal
eiwit: 20g
vet: 43g
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING TOM WALTON FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING EMMA KNOWLES
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!