Deze heerlijke broodkrans met gepofte knoflook, rozemarijn & krenten, komt uit het nieuwe extra dikke kerstnummer. Eet deze heerlijke broodkrans bijvoorbeeld bij deze heerlijke romige bietensoep, die ook uit het nieuwe nummer komt!
Ben je benieuwd geworden welke feestelijke recepten er nog meer te vinden zijn in het kerstnummer? Bestel ‘m nu hier!
lactosevrij, vegetarisch
aantal 4 |
bijgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
lactosevrij, vegetarisch
Leg deze krans mooi ruim uit op de bakplaat, zo krijg je een prachtexemplaar. Dit is een echt feestbrood met de zoete touch van gepofte knoflook en krenten en kruidigheid van rozemarijn.
Kookgerei
- evt. standmixer met deeghaak
Ingrediënten
- 3 bollen knoflook
- 300 g biologische bloem
- 200 g speltbloem
- 200 g fijne semolina
- 7 g gedroogde gister 1 zakje
- 1 tl honing + 1 el extra
- 4 el krenten
- 5 buigbare takjes rozemarijn
- 1-2 el maanzaad
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en verpak de knoflook in aluminiumfolie. Pof de knoflook ± 45 min. in de oven. Laat afkoelen. Druk de teentjes uit de velletjes. Hak grof.
- Meng de bloem, speltbloem en semolina in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist en een scheutje lauwwarm water met 1 tl honing toe. Laat de gist even schuimen en voeg daarna langzaam 275 tot 300 ml water toe, tot je een soepel deeg kunt vormen. Voeg nu ook 2 tl zout, de krenten en gepofte knoflook toe. Gebruik evt. een standmixer met deeghaak of kneed het met de hand 10 min. of tot het deeg zijdezacht aanvoelt. Doe in een grote kom, dek af met een theedoek en laat 1-2 uur rijzen of tot het deeg in volumeis verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en rol elk stuk tot een dunne, gladde slang van 55-60 cm. Maak de slangen vast aan de bovenkant en vlecht ze dan samen met de takjes rozemarijn tot een lange vlecht. Het is de bedoeling dat de rozemarijn een beetje uitsteekt.
- Leg de vlecht op een met bakpapier beklede bakplaat, leg in een wijde cirkel en maak de uiteinden aan elkaar vast. Zorg voor een grote cirkel in het midden van de krans. Dek af met een theedoek en laat nog 15 min. rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 200°C. Meng de el honing met 2 el kokend water en bestrijk de krans ermee. Bestrooi met het maanzaad. Bak de krans in 25 min. goudbruin in de oven. Laat even afkoelen en serveer dan bij de soep.
Voedingswaarde
calorieën: 346kcal
eiwit: 11g
vet: 1g
koolhydraten: 70g
Recepten: Merijn Tol, Fotografie: Chantal Arnts, Studio Philippi, Foodstyling: Julie Teeken, Styling: Laura Vijselaar
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Nog zo’n waan-zinnig recept: tiramisu-repen