volg deze tip uit hitserie The Bear als je een hele kip gaat bereiden

volg deze tip uit hitserie The Bear als je een hele kip gaat bereiden

Na het kijken van culi-hitserie The Bear heb je zin in drie dingen: een omelet met chips en Boursin, een trip naar Kopenhagen én je wil vaker een hele kip bereiden op deze manier.

Een van de beste tips uit seizoen drie van The Bear, is er eentje die je thuis eenvoudig kunt toepassen. In de aflevering krijgt Carmy Berzatto (Jeremy Allen White) een lesje in het maken van een hele kip van niemand minder dan de Amerikaanse chef Thomas Keller. Hoewel hij drie sterren kreeg voor zijn restaurant The French Laundry kennen we hem in Nederland misschien alleen van de film Ratatouille, waarvoor hij zijn culinair advies deelde met de Pixar crew.

Lees ook: dit kun je verwachten van hitserie The Bear seizoen 2

De aflevering waarin Thomas Keller Carmy een hele kip leert roosteren

In de opening van de aflevering zien we Thomas Keller die samen met Carmy in een strakke chromen keuken staat. Carmy krijgt een lesje in het opbinden van een hele kip. Het is een flashback van Carmy’s eerste werkdag; hij is nerveus omdat hij voor iedereen moet koken. Maar Keller stelt hem gerust en leert hem hoe eten een diepere connectie heeft met het leven. Hoewel het hun werk, passie en kunst is, is er iets dat nog betekenisvoller is dan dat: ‘Door te koken mogen we echt onderdeel zijn van het leven van onze gasten. Vergeet dat nooit.’

Volg deze stappen voor het bereiden van een hele kip

De eerste stap: verwijder het wensbotje (of vorkbeen) van de kip. Dat is interessant want in de meeste recepten voor een hele kip uit de oven wordt deze stap overgeslagen. Dus waarom is dit volgens Keller zo belangrijk?

Technisch gezien hoef je het wensbotje er niet uit te halen, maar het maakt het snijden van de kip zodra hij op tafel komt wel een stuk makkelijker en netter. Je vermijdt een bot waar je later omheen moet manoeuvreren tijdens het eten.

In The Bear schraapt, trekt en verwijdert Keller het botje er in ongeveer een halve minuut uit. Thuis moet dat net zo eenvoudig zijn.

Zo verwijder je het wensbotje

Begin met de hele kip met de borst omhoog, en gebruik je vingers om het botje net onder de huid bij de nek van de vogel te voelen. Maak vervolgens een paar inkepingen eromheen met een mes om het los te maken van het vlees, en trek het er voorzichtig uit.

Het losmaken kun je het beste doen met een klein mesje. En bonuspunten als het bot er in één stuk uitkomt! Nu het wensbotje eruit is kun je de kip perfect snijden zonder enige weerstand. Bijna alsof je door boter snijdt.

Zin gekregen in een omeletje? Ga voor een soufflé-omelet

hele kip met citroen-tijmrub
Eke : ‘Uit de kip smelt altijd wat vet, bij de ene kip meer dan bij de andere. Dit ‘gezonde’ vet kun je goed gebruiken om aardappels of groenten direct mee te bakken. Je wilt nooit meer anders!’
naar recept
kip-delicious
gebraden kip met verjus, druiven, walnoten en dragon
Kip met druiven en walnoten is een feestcombi die weinig inspanning vraagt.
naar recept
Hele kip uit de oven met verjus, druiven, walnoten en dragon