ossobuco van lam met puttanescasaus

ossobuco van lam met puttanescasaus
Recept: Dominic Smith, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal, italiaans |
Slow cooking is pure magie die je gerecht langzaam in een verrukkelijke smaak bom transformeert. Het leuke is dat deze ossobuco van lam met puttanescasaus maar een voorbereidingstijd van een half uur heeft. Daarna gaat het úren de oven of slowcooker in en heb je er geen omkijken meer naar. Alle tijd voor een spelletje of wandeling.
Voorbereiding20 minutes
oven4 hours
Totale tijd4 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 1,6 kg lamsschenkels met bot, ± 4 stuks, in stukken van ± 2½ cm dik (bestel bij je slager)*
  • bloem, om het vlees mee te bestrooien
  • 60 ml olijfolie, 4 el + 3 el extra
  • 5 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en fijngesneden
  • 3 el zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 lange chilipeper, zonder zaadjes, fijngesneden
  • 3 el basilicum, fijngesneden
  • 3 el bladpeterselie, fijngesneden + wat extra voor erover
  • 3 el verse oregano, fijngesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon
  • 1,2 kg tomatenblokjes met basilicum uit blik, 3 blikken
  • citroenrasp om te bestrooien
  • stokbrood of een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Bestuif de lamsschenkels rondom met bloem en leg ze op een schaal. Gebruik je een oven, verwarm die dan voor op 160°C. Zet een grote braadpan op hoog vuur. Gebruik je een slowcooker, stel die dan in op bakken.
  • Verhit 4 el olie en braad de lamsschenkels hierin – evt. in porties – in 5-6 min. rondom aan en schep ze in een schaal. Veeg de pan of slowcooker schoon met keukenpapier en voeg el olie, de ansjovisfilets en de olijven toe. Schep 2-3 min. om tot de ansjovis bijna is opgelost in de olie. Voeg de ui, chilipeper, kruiden, laurier en tomatenpuree toe. Schep 2-3 min. om tot de ui glazig wordt en de tomatenpuree gekaramelliseerd is. Roer de bouillon en tomatenblokjes erdoor.
  • Gebruik je de oven, breng de saus dan aan de kook. Voet zout en peper toe, schep de lamsschenkels weer in de pan en duw ze onder in de saus. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in 3½ tot 4 uur gaar en mals in de oven.
  • Gebruik je de slowcooker, voeg dan zout en peper toe, schep de lamsschenkels weer in de pan en duw ze onder in de saus. Leg de deksel erop, stel in op stoven en zet de timer op 8 uur. Neem na 6 uur de deksel van de slowcooker, stel in op bakken en laat de saus inkoken tot hij naar wens is.
  • Bestrooi vlak voor serveren met peterselie en citroenrasp. Serveer met stokbrood of een groene salade.

Voedingswaarde

calorieën: 943kcal
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
* Je kunt de lamsschenkels ook heel laten.
Recept: Dominic Smith, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: pasta puttanesca: tortellini met puttanescasaus en gremolata | delicious.magazine