chocoladetaart met karamel en fudge

chocoladetaart met karamel en fudge
Recepten & Foodstyling: Lucy Nunes & Tracey Pattison, Fotografie: Chris Court, Styling Emma Knowles
aantal 18 | dessert, nagerecht, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Choco-lovers opgelet… 8 lagen chocolade maakt deze chocolade-karamel-fudge-laagjestaart on-weer-staan-baar!
Nog lekkerder dan een stukje romige, fluweelzachte chocolade-fudge bij de thee of koffie is zachte, zoete en sticky fudge. Daarmee maak je elk toetje of taart nóg lekkerder!
Voorbereiding40 minutes
oven1 hour 15 minutes
Totale tijd1 hour 55 minutes

Kookgerei

  • 2 springvormen van 20 cm Ø, ingevet, bodem en zijkanten met bakpapier bekleed

Ingrediënten

  • 200 g gezouten boter, in stukjes + extra om mee in te vetten
  • 250 g pure chocolade, 70% cacao, fijngehakt + extra, grof geraspt, om mee te bestrooien
  • 550 g fijne kristalsuiker
  • 125 ml plantaardige olie
  • 4 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g cacaopoeder, gezeefd

chocolade-karamel-fudge

  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 135 g glucosestroop*
  • 450 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 270 g pure chocolade, 40% cacao, fijngehakt
  • 270 g melkchocolade, fijngehakt
  • 1 el vanille-extract

Instructies

  • Doe voor de fudge de suiker, glucosestroop en 90 ml koud water in een middelgrote steelpan op halfhoog vuur. Breng aan de kook. Roer niet maar wals de pan eventueel tot de suiker is opgelost. Laat nog 6-8 min. zachtjes koken, af en toe zwenkend, tot een donkere theekleur ontstaat. Neem van het vuur en roer de room erdoor. Wees voorzichtig want het kan gaan spetteren. Er kunnen klontjes ontstaan, maar dat is niet erg. Zet het vuur laag en kook, regelmatig roerend, 3-5 min. tot alle klontjes zijn opgelost en het mengsel glad en glanzend is. Voeg beide soorten chocola toe en roer tot ze gesmolten zijn en het mengsel glad is. Schenk in een grote hittebestendige kom en roer het vanille-extract erdoor. Dek het oppervlak af met plastic folie en laat afkoelen en in de koelkast helemaal koud en dik worden.
  • Verwarm intussen voor de taartlagen de oven voor op 150°C. Doe de boter en chocolade in een grote hittebestendige kom en zet boven een pan met zachtjes kokend water. Laat de onderkant van de kom het water niet raken. Verwarm, af en toe roerend tot alles gesmolten en glad is. Neem de kom van de pan en voeg meteen de suiker en olie toe. Roer tot alles goed is gemengd. Voeg de eieren een voor een toe, roer telkens goed door voor je het volgende ei toevoegt. Voeg het bakmeel en cacao toe. Roer tot alles bijna is gemengd, voeg dan langzaam 250 ml kokend water toe en roer tot het beslag goed gemengd, glad en glanzend is. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de vormen. Tik de onderkant van de vormen stevig op het werkoppervlak om grote luchtbellen te verwijderen.
  • Bak in het midden van de oven in ± 1 uur en 15 min. of tot de taartlaagjes gaar zijn. Een satéprikker in het midden gestoken komt er dan schoon of met een paar vochtige kruimels eraan uit. Er zullen wat barstjes in de bovenkant van de laagjes verschijnen. Laat ± 5 min. afkoelen in de vormen, keer ze op een groot met bakpapier bekleed rooster en laat volledig afkoelen.
  • Snijd met een broodmes elke taartlaag horizontaal in tweeën. Zet een taarthelft op een serveerschaal, verdeel er ¼ van de fudge over. Stapel zo afwisselend de taartlagen en fudge op en eindig met een laag fudge. Bestrooi met geraspte chocolade.

Voedingswaarde

calorieën: 744kcal
eiwit: 8g
vet: 41g
koolhydraten: 84g
auteur: delicious.
* Glucosestroop koop je bij bakwinkels en online. Je kunt ook honing nemen, dan wordt het wel iets anders van smaak.
TIP Voor een luchtige, iets lichtere vulling zet je de fudge voor het vullen ± 15 min. in de vriezer. Klop daarna de fudge met de mixer iets luchtig en lichter van kleur en vul de taart.
Recepten & Foodstyling: Lucy Nunes & Tracey Pattison, Fotografie: Chris Court, Styling Emma Knowles
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 36x makkelijke desserts voor grote groepen | delicious.magazine