Een perfecte ovenschaal voor dagen waarop je onder een dekentje wil verdwijnen, maar tegelijkertijd heel feestelijk en luxe met vrienden wil eten. Deze butter paneer is volgens Meera ‘all of those delicious things that you want to eat when it gets colder’.
Met haar nieuwe boek Dinner – ofwel ‘Bij Meera aan tafel‘ – deelt deze Londense receptontwikkelaar doordeweekse recepten uit de Aziatische keuken die haar gezin het liefst eet na een lange dag zwoegen op werk en school. Alle recepten zijn zo smaakvol en maakbaar dat je ze direct op je weekmenu kunt zetten.
Easy butter paneer
Wat juist deze butter paneer zo sterk maakt is het oven gedeelte, alles wordt bereid in één ovenschaal. Tijdens het wachten kun je naan (af)bakken, misschien een lekkere chutney maken of wat rijst koken. Echt een topgerecht voor een grote groep aangezien je de hoeveelheden makkelijk kunt verdubbelen en de ovenschaal met gemak meeneemt naar vrienden.
Meera: ‘Ik at geregeld paneer butter masala met een Indiase vriend, Aditya, bij een restaurantje in de buurt van Russell Square in Londen tot er op een dag iets eigenaardigs voorviel en we daar nooit meer terugkwamen.’
‘Hij maakte die dag de fout een zwart shirt en een zwarte broek te dragen, en werd als een rugbyspeler met de bal een paar keer op weg naar het toilet getackeld omdat hij voor ober werd aangezien. Aditya, deze is voor jou.’
Butter paneer uit de oven
Ingrediënten
paneer
- koolzaadolie
- 500 g harde paneer, in blokjes van 2 1/2 cm
- 6 tenen knoflook, geperst stukje
- verse gemberwortel van 2 x 2 cm, geraspt
- 1 tl Kashmiri-chilipoeder
- 1/2 el citroensap, van 1/2 citroen
- 3/4 tl fijn zout
- 1/2 tl gemalen kurkuma
- 5 el yoghurt Griekse stijl
botersaus
- 1 tl Kashmiri-chilipoeder
- 1 tl garam masala
- 1 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 3/4 tl zout
- 2 el vloeibare honing
- 2 blikken à 400 g tomatenblokjes
- 150 ml slagroom
- 1 1/2 el kasoori methi
voor erbij
- optioneel: een flinke klont boter
- naan
Instructies
- Verhit de oven tot 200 °C en bekleed een diepe braadslee of ovenschaal (ca. 20 x 30 cm) met bakpapier. Bestrijk het papier met een beetje koolzaadolie.
- Leg de paneerblokjes in een mengkom en voeg de helft van de knoflook, de helft van de gember en het chilipoeder, citroensap, zout, de kurkuma en yoghurt toe. Meng goed, stort het mengsel in de braadslee en bak het 25 minuten of tot de paneer krokant is en aan de randjes een heel klein beetje gaat blakeren.
- Neem de braadslee uit de oven en verwijder het bakpapier heel voorzichtig om zodat de paneer met de knoflookrijke olie wordt bedekt, en voeg de specerijen, het zout en de honing voor de botersaus toe. Roer, stort de tomaten erbij en zorg dat de paneer volledig is bedekt. Zet de braadslee nog 30 minuten in de oven.
- Neem de braadslee uit de oven, roer de slagroom erdoor, verkruimel de kasoori methi erover, schep nogmaals om en zet de braadslee nog 10 minuten in de oven. Neem hem er weer uit, roer als je wilt nu de boter erdoor en serveer het gerecht direct in de braadslee, met warme naan erbij.