Als je een dag doorbrengt in deze heerlijke stad, of alleen stopt voor een avondmaaltijd, dan wil je bij deze bistro’s, clubhuizen en barretjes aanschuiven. We tippen de leukste restaurants in Nijmegen.
Aya
‘Home is waar je vrienden zijn’, zegt de homepage van Aya, een restaurant in Nijmegen met warung vibes. Dat geeft een fijn clubhuis-gevoel. Eentje waar wij ook gelijk willen hangen want wie wil er nu geen zuurdesembrood met Vietnamese paté en misoboter of KFC – Korean fried chicken – met gochujang
of honing-knoflooksaus bestellen? Of liever paksoi, dan dan noedels met gehakt, gedroogde tomaat, pinda’s, szechuanpeper en chili-olie?
Kortom een geweldige Aziatische fusion-kaart die we niet vaak zó goed zien. Ook de hoofdgerechten zijn inspirerend: van gestoomde heilbot tot katsu curry. Om het allemaal rond te maken betekent Aya kleurrijk en dat is wat ze laat zien: de veelkleurigheid van de Aziatische keuken. ayanijmegen.nl
Atelier Nijmegen
De hele dag brunchen op het lommerrijke terras van Atelier in Nijmegen, dat klinkt als muziek. Of een lange namiddag die overgaat in de avond met bordjes kaas, charcuterie, cauliflower bites, bitterballen, bruschette of een uitgebreide borrelplank. Totdat een diner niet eens meer nodig is. ateliernijmegen.nl
Bistro Klein
Bij Café Klein in Nijmegen weten ze precies wat ze doen: deze Franse bistro wordt gedreven door klassieke Franse technieken en smaken van over de hele wereld. Ze zitten bovenop de trend: denk aan geroosterde pompoen met burrata en salsa macha (Mexicaanse crispy chili-olie met pinda) of gebrande prei met kervel en hazelnoot.
En what’s in a name: zo gewoon Hollands als café klein ook klinkt, de naam komt van kunstenaar Yves Klein, verantwoordelijk voor de ultramarijnblauwe huisstijl. Cafe-klein.nl
Rex Nijmegen
Nijmeegse nieuwkomer Rex is ruim een half jaar open op het terrein van Nyma, die van Pain du Souterrain. Een laidback all day restaurant in Nijmegen met een cafégevoel, maar wel anno nu, licht en trendy.
De kaart staat vol groente zoals rode biet van de barbecue met mierikswortelcrème, lavasolie, venkelbloemen en gepofte lijnzaad of wortel van de barbecue met gerookte labne, stroop, harissa en amandelen. Of de nieuwe ribs van maïs. Maar ook pulpo of Baambrugs big om te delen. rexnijmegen.nl
Trafo
Trafo is een nieuwe plek waar je de hele dag terechtkunt in de creatieve broedplaats De Vasim in Nijmegen. Het is vooral overzichtelijk en simpel zonder te veel keus maar met genoeg flair om niet saai te zijn.
Lamsnek met salsa verde bijvoorbeeld, of koolrabi in zoutkorst met hollandaise. ’s Ochtends is er wisselende versgebakken patisserie en voor de lunch salades, desembrood en soep. trafonijmegen.nl
Vlees & Co
Vlees is natuurlijk het lekkerste van de houtskoolgrill. Nog lekkerder als het van runderen komt die geselecteerd zijn op kwaliteit en dierenwelzijn. Bij Vlees & Co -met vestigingen in Amsterdam, Arnhem en Nijmegen – moet je absoluut zijn als je vleesliefhebber bent of daar eens echt van wilt genieten.
Ga voor Black Angus van Creekstone (VS), die 100 dagen met maïs worden gevoed en grazen op uitgestrekte weiden in the Midwest. Vlees zonder hormonen, antibiotica of andere toevoegingen. Dat geeft zacht vlees met wit vet en is prachtig dooraderd. De top is er ook: Wagyu-vlees uit de Gunma prefectuur in Japan. En een iets prijs- vriendelijker alternatief: voor 16 euro kun je een dun plakje Wagyu over je steak laten smelten. vleesenco.nl
Merano
Al 80 jaar een begrip: Merano is zeker niet het meest chique Italiaanse kwaliteitsrestaurant van Nijmegen. Maar wel dé plek waar je heen wil voor een simpele, lekkere pasta. Lees hier meer over Merano en andere Italiaanse restaurants in Nederland.
Deze lijst is natuurlijk niet compleet zonder het beste groenterestaurant van het land: de nieuwe winkel.