Het Zomercarnaval in Rotterdam: 26 en 27 juli is het weer zover. En dit jaar markeert het veertigjarige jubileum van misschien wel het grootste en meest uitbundige feest van Nederland.
Wat ooit in 1983 in Utrecht begon als ‘Antilliaans carnaval’, georganiseerd door studenten van Curaçaose en Arubaanse afkomst, is uitgegroeid tot een festival dat opgenomen is in de inventaris van Immaterieel Erfgoed van Nederland.
Inmiddels zijn er allerlei invloeden terug te zien. Een week voorafgaand wordt Queen Zomercarnaval – en sinds 2022 – King gekozen, en is de Battle of drums tussen vier Caribische brassbands. De straatparade met feestvierders in kostuum en praalwagens is 2,5 kilometer lang!
Tip: De tentoonstelling 40 jaar Zomercarnaval in Kunsthal Rotterdam. Aan de hand van foto’s, video’s, muziek, affiches en extravagante carnavalskostuums neemt de tentoonstelling je mee door de geschiedenis van dit feestelijke evenement.
Ga naar deze kraam op het zomercarnaval
En, waar gefeest wordt, wordt gegeten! In Brazilië ontbreken de pão de queijo (kaasballetjes) en coxinhas (kroketjes) nooit en in Rotterdam ga je naar de Antilliaanse Banda Bou-kraam van Raily en Farridah.
Een gouwe ouwe tijdens het Zomercarnaval; ze staan er sinds 2006 en maken ‘kuminda traha ku amor’ – eten dat met liefde is gemaakt.
De Antilliaanse favorieten van Mooncake
De Antilliaanse keuken kent vanwege het koloniale verleden en de migratie veel invloeden, onder meer Nederlands, Joods, Spaans, Amerikaans, West-Afrikaans, Chinees en Indonesisch. Uit Afrika kwamen plantain, okra en taroknollen, inheemse gewassen van de Antillen zijn bonen, cassave en maïs, de Hollanders introduceerden varkensvlees en Indonesische Nederlanders namen saté en nasi mee.
Er wordt veel gesnackt en gestoofd, een klassieker is – kabritu stobá (geitenstoof) – en specerijen komen van over de hele wereld. Denk: trassi (garnalenpasta), kaneel, nootmuskaat, soja- en pindasaus en pepers. De saté ku batata, johnny cake en pastechi zijn de absolute bestsellers.
De pastechi met tonijn is de absolute favoriet van Jonneke de Zeeuw (Mooncake): ‘de vulling is een beetje pittig en een tikje zoet, lekker smeuïg en het deeg, ik droom er nóg over. Niet te vet, niet te droog maar krokant, met een goede bite, wat zanderig zelfs en de hoekjes zijn een cadeautje. Ik sta er met plezier voor in de rij.’
De rest van het jaar is deze legendarische kraam op allerlei markten door heel Nederland te vinden. bandabou.nl
Indiaas eten? Er gaat een culinaire golf door NL: in deze steden wil je zijn