De allereerste oogst van het jaar noemen we nieuwe aardappels of primeur-aardappels. De vroegste Nederlandse aardappels gaan in februari de grond in en groeien afgedekt zodat ze warmer blijven.
Wat zijn nieuwe aardappels?
Traditioneel vindt begin juni op het eiland Tholen de veiling van de eerste Nederlandse aardappels plaats. Daar zijn de omstandigheden voor primeur-aardappels door het zachte winter-klimaat en de zand-zavelgrond erg goed. Omdat de aardappels vroeg worden gerooid, zijn de suikers nog niet omgezet in zetmeel. Juist dit geeft de aardappeltjes die kenmerkende romige, zachte smaak. Ze zijn kleiner van stuk en hebben een heel dun schilletje. Over het algemeen zijn het vastkokers.
Moet je nieuwe aardappels schillen?
Het dunne schilletje van nieuwe aardappels is dun, delicaat en zit vol vezels. Bovendien zorgt de schil ervoor dat tijdens het koken de wateroplosbare vitaminen niet verdwijnen maar in de knol blijven. Extra argumenten dus om – naast dat het ook superlekker is – ze gewoon mét schil te eten.
Hoe maak je het schillen makkelijker?
Nieuwe aardappels schillen is bijna onmogelijk door hun ultradunne schilletje. Je maak er een ware delicatesse van door het schilletje er voorzichtig af te halen met een sponsje of er met een mesje voorzichtig langs te schrapen.
Aanrader: doe ze eerst in een bak water en stoot met bijvoorbeeld een schone afwasborstel voorzichtig tegen de aardappels. Zo laat de schil een beetje los en ontstaat er een beginnetje voor het schrappen. Dit kan alleen vroeg in het seizoen, want de schil zal steeds dikker worden in de loop van de tijd.
Hoe combineer je nieuwe aardappels?
Traditioneel worden nieuwe aardappels vaak gecombineerd met witte asperges. De zachte, romige smaak past heel goed bij het lichtzoete van asperges. En ze zijn precies in hetzelfde seizoen perfect van smaak.