Spaanse tortilla met aardappel en prei & easy tomatenchutney

Spaanse tortilla met aardappel en prei & easy tomatenchutney
RECEPTEN, FOODSTYLING: CLARE SCRINE | FOTOGRAFIE: YASEERA MOOSA | STYLING: ISSY FITZ, SIMON REILLY.

Psst… Dit recept komt uit ons juni-nummer. Het is (bijna) zomer, dus brengen we je de zon op je bord! Van een simpel & snel BBQ-menu tot zomercocktails met chorizo-bitterballen en de allerbeste borrelplanken. En heb je na de borrel geen ruimte meer voor een hoofdgerecht? Maak dan een dessert met vers seizoensfruit. Borrelhapjes en toetjes: meer heb je niet nodig om de zon op je bord te proeven. Heerlijk! Bestel het nummer hier!

Spaanse tortilla met aardappel en prei & easy tomatenchutney

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | spaans | glutenvrij, vegetarisch
Handige hack: door de aardappel voor te garen is deze tortilla én een stuk lichter – want normaal gaar je de aardappel enkel in olie – én je bakt hem in de oven. Een waterdicht recept!
Kooktijd1 hour
oven15 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovenbestendige koekenpan

Ingrediënten

  • 500-600 g vastkokende aardappels geschild, in 1 cm-blokjes
  • 125 ml olie
  • 1 prei wit en groen, in de lengte in kwarten, dan in 1 cm-stukjes
  • 1 tl tijm, vers of gedroogd
  • 1 volle tl dijonmosterd
  • 8 eieren
  • 125 g zure room
  • 100 g geitenkaas
  • basilicumblaadjes en bloemen van Oost-Indische kers ,voor erover (naar keuze)

easy tomatenchutney

  • 1 el olijfolie
  • 1/2 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 500 g tomaten, fijngesneden
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1-2 el bruine basterdsuiker, naar smaak
  • 1 el rodewijnazijn

Instructies

  • Breng de aardappelblokjes met een laagje water en zout in een steelpan aan de kook. Kook in 5-6 min. beetgaar. Giet af en laat wat afkoelen.
  • Verhit voor de tomatenchutney de el olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui met de knoflook in ± 5 min. glazig. Voeg de tomaten, het paprikapoeder, komijnzaad, 1⁄2 tl zout, de suiker en 170 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de tomaten 30-40 min. Duw ze plat met een lepel zodra ze zachter worden, zodat je een dikke chutney krijgt. Roer de azijn erdoor. Voeg naar smaak nog wat zout of suiker toe. Laat afkoelen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Verhit de 125 ml olie in een ovenbestendige koekenpan op matig vuur. Draai het vuur laag en voeg de aardappels en prei toe. Konfijt (bak) ze ± 20 min. onder af en toe omscheppen tot de aardappel gaar is en de prei mooi bruin kleurt. Zijn ze na 20 min. nog niet zo ver, draai het vuur dan wat hoger en konfijt ze nog iets langer. Voeg daarna de tijm en mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer in een kom de eieren los met de zure room, peper en zout. Schenk dit mengsel voorzichtig in de pan en schep door het aardappel-preimengsel. Zet de pan in de oven en bak de tortilla 10-15 min., of tot het eimengsel uitgerezen en net gestold is.
  • Neem de tortilla uit de oven en verbrokkel de geitenkaas erover. Serveer hem warm of op kamertemperatuur, met per portie 1-2 volle el tomatenchutney en eventueel wat basilicumblaadjes en Oost-Indische kersbloemen.

Voedingswaarde

calorieën: 589kcal
eiwit: 18g
vet: 43g
koolhydraten: 31g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: CLARE SCRINE | FOTOGRAFIE: YASEERA MOOSA | STYLING: ISSY FITZ, SIMON REILLY.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen