Heb jij ook altijd geleerd dat het combineren van peulvruchten en granen zorgt voor een compleet en bruikbaar eiwit voor het menselijk lichaam? En vraag je je af hoe dit precies werkt? In dit artikel legt een voedingsdeskundige van het Voedingscentrum het uit.
Eiwitten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ze kunnen afkomstig zijn van dierlijke of plantaardige bronnen. Dierlijke eiwitten vind je in vlees en zuivel, terwijl plantaardige eiwitten te vinden zijn in granen en peulvruchten. Over het algemeen is de kwaliteit van dierlijke eiwitten hoger dan die van plantaardige eiwitten. Maar hoe zit dat precies?
Wat wil eiwitkwaliteit zeggen?
Wanneer je eiwitten via voedsel binnenkrijgt, worden ze afgebroken tot aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Het lichaam gebruikt deze aminozuren om andere eiwitten te maken. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, terwijl andere via voeding moeten worden verkregen. Deze worden essentiële aminozuren genoemd.
Plantaardige eiwitten bevatten soms minder essentiële aminozuren of in een andere verhouding dan dierlijke eiwitten. Daarnaast zijn sommige plantaardige eiwitten moeilijker verteerbaar. De eiwitkwaliteit wordt bepaald door voldoende essentiële aminozuren en goede verteerbaarheid.
Verschillende eiwitbronnen
De lagere kwaliteit van plantaardige eiwitten betekent dat je iets meer eiwitten nodig hebt als je geen of minder dierlijke eiwitten consumeert. De aanbevolen hoeveelheid eiwit is normaal gesproken 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs is dit 20 procent hoger.
Als je geen of minder dierlijke producten eet, is het ook belangrijk om eiwitten uit verschillende bronnen te halen. Elke bron bevat namelijk andere essentiële aminozuren. Granen en peulvruchten vullen elkaar goed aan. Granen bevatten bijvoorbeeld het aminozuur methionine en weinig lysine, terwijl peulvruchten het tegenovergestelde bevatten. Erwtensoep met brood of rijst met linzen zijn bijvoorbeeld goede combinaties.
Waarom wil je kiezen voor plantaardige eiwitten? Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet.nl.
Of bekijk deze recepten met zowel peulvruchten als granen:
Lees ook: waarom restjes rijst gevaarlijker zijn dan je denkt