Knapperig vanbuiten en vanbinnen zacht en romig met veel umami. Natuurlijk hebben we het hier over de kaaskroket. Dé snack bij uitstek voor de vegetariër, maar zeg nou zelf: iedereen geniet toch van zo’n Hollandse kaashap?
Vul je borrelplank aan met onze 27 lekkerste hapjes
Het schijnt dat we per persoon per jaar gemiddeld 25 (!) kroketten per jaar eten. Waarschijnlijk zijn de meeste daarvan gevuld met sappig kalfsvlees, weer een deel met ragout, maar ook met kaas. Een oer-Hollandse optelsom zou je zeggen: kaas + kroket = culinaire pret! Of toch niet? Want wat blijkt, de kroket komt van oorsprong helemaal niet uit de lage landen.
Het recept hebben we afgekeken van de Fransen, en wel van de kok van Lodewijk XIV. Destijds was de kroket nog een hoffelijke hap, en aten we ‘m niet staand voor de frituurmuur om 2 uur ’s nachts, of geplet tussen een wit kadetje, maar als delicatesse. Niet dat er iets mis is met zo’n broodje kaaskroket hè, lekker veel mosterd erop, en 100% genieten!
Hoe maak je een kaaskroket?
Het maken van een kaaskroket is verrassend eenvoudig. Je begint met het bereiden van een roux door boter te smelten in een pan en hier bloem doorheen te kloppen met een garde. Goed roeren tot de bloem gaar is. Daarna voeg je er geleidelijk melk aan toe en lekker veel geraspte kaas.
Het mengsel voor de kaaskroket, een soort kaasragout, moet je eerst laten afkoelen tot het stevig genoeg is om er kroketvormen van te maken. Rol het mengsel in de gewenste vorm en paneer ze door ze eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en ten slotte door paneermeel te halen. Frituur de kaaskroketten vervolgens tot ze goudbruin en knapperig zijn. Zo simpel is het.
Spice it up!
Juist met zo’n kaaskroket kun je heel leuk variëren. Voeg bijvoorbeeld je favoriete gekruide kaas toe: oude komijnekaas, fenegriekkaas, koriander-geitenkaas, nagelkaas, mosterdkaas en ga zo maar door. Of mix en match je eigen specerijen en voeg ze toe aan het mengsel voor de kaaskroket. Voeg bijvoorbeeld nootmuskaat, ras el hanout, saffraan of chili toe, voor meer pit. Je kunt ook wat fijngehakte bieslook, peterselie of tijm gebruiken evenals bladgroenten, om het geheel wat op te frissen.