We schijnen onze spotlight op underdog prei. Welverdiend, want dit lid van de lookfamilie is klaar om alleskunner ui van de troon te stoten. Tijd voor een (her)introductie.
Een bescheiden maar veelzijdig ingrediënt: prei. Deze langwerpige groente, nauw verwant aan ui en knoflook, voegt een verfijnde smaak toe aan talloze gerechten, en zien we steeds vaker solo op menukaarten.
Mag ook wel, want een goed geblakerde prei kan net zo volwassen smaken als een stukje vis of vlees. Net zoals onze kerstfavoriet uit 2023: lauwwarme prei met romige hazelnootdressing.
Weet je dit al over prei?
Van soepen tot stoofschotels en zelfs salades. Met zijn milde ui-achtige smaak en knapperige textuur, is prei een veelzijdige keuze in de keuken die zowel rauw als gekookt kan worden genoten.
Herfst/winterpreien zijn dik en kort terwijl zomerpreien lang en dun zijn.
Prei is familie van de ui en knoflook.
Prei bestaat voor 90% uit water, vandaar dat de groente weinig calorieën heeft: 28 kcal per 100 gram.
Rauwe prei blijft op een koele plek een paar weken goed, in de koelkast 3 weken en ingevroren – eerst blancheren – een halfjaar.
Prei slinkt enorm: zeker de helft. Reken voor een hoofdgerecht 400-600 g p.p. Koken, roerbakken, stoven, stomen, grillen: prei houdt van alle bereidingen.
Prei is een fijne smaakmaker, maar doet het ook solo heel goed.
Vaak wordt zijn jasje uitgetrokken, maar dat is alleen nodig als dat lelijk is of heel dik en stug. Haal bij mooie prei alleen het kontje eraf. Het binnenste witte deel is het lekkerst.
5 favoriete prei recepten
geroosterde preisoep met ansjovis-peterselie-olie
Liever geen ansjovis? Gebakken blokjes salami is een lekker alternatief voor deze geroosterde preisoep.
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
Lasagne à la Jamie Oliver: met langzaam gegaarde florentijnse venkel, zoete prei en kazen
Bij deze briljante lasagne draait alles om het optimaal benutten van de geweldige zoete smaken van de venkel en prei. Als je ‘m met liefde en aandacht opbouwt, zet je hiermee een volmaakte klassieker op tafel. Maak ook eens deze heerlijk krokante cobb salad van Jamie Oliver.
Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten van elke maaltijd. Ook zijn ze kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van ingrediënten. En gelijk hebben ze. Als de basis goed is, is het meeste werk al gedaan! Waar Nederlanders hun stamppot koken, worden door de Belgen de groenten voor de ‘stoemp’ eerst even gebakken en dan pas gekookt. En dan krijg je een veel vollere smaak.
Deze vegetarische taart noemen we ook wel pithiviers. Pithiviers, genoemd naar een plaatsje tussen Parijs en Orléans, is nu worldwide retro-eten. Dit is de hartige versie, maar een zoete vulling met amandelcrème kan ook.Meer hartige taart? Probeer deze quiche met rode ui, verse vijgen en ricotta.