Weinig tijd om te koken? Deze macaroni met tonijn uit de oven maak je in één keer voor 2 dagen. De helft bewaar je easy voor een volgende keer. Zo eet je heel makkelijk, ook op drukke dagen, toch homemade.
Nog meer pasta uit de oven? 11x pasta ovenschotel
Wil je nog meer batch cooking voor meerdere dagen? Er staan nog veel meer recepten in ons januari-nummer! Bestel ‘m nu het nog kan:
Macaroni met tonijn uit de oven
aantal 8 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, weekend |
italiaans |
Je kunt de andere helft van dit gerecht ongebakken, bestrooid met de kaas en het kruimelmengsel 1 maand in de vriezer bewaren. Verwarm de oven voor op 190℃, dek de nog bevroren macaronischotel af met aluminiumfolie en bak 25 min. Verwijder het aluminiumfolie en bak het nog 20-25 min. zodat het gratinlaagje krokant wordt.
Kookgerei
- keukenmachine
- 2 ovenschalen van 2 l inh. of eenpersoons ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 500 g macaroni of andere korte pasta
- 100 g boter
- 1 grote ui, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, grof gehakt
- 75 g bloem
- 2 l melk
- 850 g tonijn op olie uit blik, uitgelekt
- 250 g diepvriesdoperwten
- 250 g diepvriesmaïs
- 240 g geraspte cheddar
- gratinlaagje
- 1 biocitroen
- 300 g oud zuurdesembrood met korst
- 30 g kruiden, bijv. bladpeterselie en bieslook, fijngesneden
- 3 takjes tijm, blaadjes afgeplukt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 80 g geraspte Parmezaanse kaas
- 4 el olijfolie
Instructies
- Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Kook de pasta hierin 2 min. korter dan aangegeven op de verpakking. Spoel af onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
- Rasp intussen voor het gratinlaagje de gele schil van de citroen en snijd de vrucht in partjes. Snijd de korst van het brood en snijd het brood in blokjes en doe in een keukenmachine. Voeg de kruiden, knoflook en citroenrasp toe en hak tot grove kruimels. Mix de Parmezaanse kaas en wat zout erdoor met de pulseerknop. Doe het kruimelmengsel in een kom en roer de olie erdoor.
- Smelt de boter in een ruime pan en bak de ui, knoflook en een snuf zout op halfhoog vuur 2-3 min. onder regelmatig omscheppen glazig. Strooi de bloem erover en schep 1 min. om. Klop de melk beetje bij beetje erdoor.
- Verwarm de oven voor op 210℃. Draai het vuur laag en laat de saus 15 min. zachtjes koken onder regelmatig roeren. Breng op smaak met zout, neem de pan van het vuur en laat de saus iets afkoelen.
- Verdeel intussen de pasta, tonijn, doperwten en maïs over de ovenschalen. Schenk de saus erover. Strooi de cheddar en het kruimelmengsel erover.
- Bak de macaroni 30-35 min., of tot het een goudbruin toplaagje heeft en door en door heet is. Laat 10 min. rusten en serveer het met citroenpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 1028kcal
eiwit: 64g
vet: 45g
koolhydraten: 88g
RECEPT, FOODSTYLING: TOM WALTON | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!