Als je het ons vraagt is zuurdesempizza het nieuwe zuurdesembrood. Bij deze zuurdesempizza bianca is niet alleen de desem, maar ook het beleg, de boerenkool & courgette bijzonder lekker.
Wil je meer weten over de trends van komend jaar (en de bijpassende recepten)? Je vindt het allemaal in ons nieuwste nummer:
Bijpassend toetje? Zuurdesembroodtoetje met limoncello en frambozen
Zuurdesempizza bianca met groente groenten
vegetarisch
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
familietijd, weekend |
italiaans |
vegetarisch
Deeg met desem smaakt zoveel intenser dan deeg met gist. Met een lange rijstijd voor nóg meer smaak.
Kookgerei
- pizzasteen
Ingrediënten
- 6 el extra vergine olijfolie + extra voor erover
- 250 g zachte geitenkaas
- 100 g gesneden boerenkool
- 100 g diepvriesdoperwtjes
- 1 courgette, gehalveerd, zonder zaadlijst, in lange linten geschaafd
- rasp en sap van 1 biocitroen
- geraspte parmezaan, voor erover
pizzadeeg
- 125 g actieve zuurdesemstarter, dat recept vind je hier: https://deliciousmagazine.nl/zuurdesem
- 3 el olijfolie
- 325 g pizzabloem
- 100 g semolina + extra om mee te bestuiven
Instructies
- Meng voor het pizzadeeg de desemstarter met 275 ml lauwwarm water en de 3 el olie. Meng de bloem, 100 g semolina en 2 tl zout erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Zeg afgedekt 6 uur of een hele nacht in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast, verdeel in 4 stukken en maak er bollen van. Leg de bollen op een plank en dek af met een theedoek. Laat nog 1 uur en 30 min. op kamertemperatuur komen op een warme plek. Verwarm na 1 uur alvast de oven zo heet mogelijk voor (het liefst 250℃ of heter) met de pizzasteen in de oven.
- Bestrooi het werkblad met wat semolina en vorm met je handen een pizzabodem met mooie opstaande rand van ± 24 cm Ø. Leg de bodem op een vel bakpapier. Bestrijk de bodem met 1 el olijfolie en verdeel een kwart van de geitenkaas erover. Bak in 7-8 min. goudbruin en gaar in de oven. De oventijd hangt af hoe heet je oven is: hoe heter je oven, hoe korter de pizza nodig heeft. Als je oven bijv. 300℃ wordt, hoeft hij er maar een paar min. in. Houd de pizza dus goed in de gaten.
- Schep intussen de boerenkool, doperwtjes en courgette om met 2 el olijfolie, de citroenschil, peper en zout. Neem de pizza uit de oven en verdeel een kwart van het groentemengsel erover. Bak nog ± 3 min. in de oven. Besprenkel voor serveren met wat citroensap en de extra olijfolie en bestrooi met de parmezaan. Bak zo nog 3 pizza’s.
Voedingswaarde
calorieën: 908kcal
eiwit: 28g
vet: 44g
koolhydraten: 96g
RECEPT: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: LAURA VIJSELAAR | FOODSTYLING: OSCAR DE LINT
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!