zuurdesempizza bianca met groene groenten

zuurdesempizza bianca met groene groenten
RECEPT: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: LAURA VIJSELAAR | FOODSTYLING: OSCAR DE LINT

Als je het ons vraagt is zuurdesempizza het nieuwe zuurdesembrood. Bij deze zuurdesempizza bianca is niet alleen de desem, maar ook het beleg, de boerenkool & courgette bijzonder lekker.

Wil je meer weten over de trends van komend jaar (en de bijpassende recepten)? Je vindt het allemaal in ons nieuwste nummer:

Bijpassend toetje? Zuurdesembroodtoetje met limoncello en frambozen

Zuurdesempizza bianca met groente groenten

Voorkeur: vegetarisch

aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, weekend | italiaans | vegetarisch

Deeg met desem smaakt zoveel intenser dan deeg met gist. Met een lange rijstijd voor nóg meer smaak.

Kooktijd:30

rusten + oventijd8 10

Kookgerei

  • pizzasteen

Ingrediënten

  • 6 el extra vergine olijfolie + extra voor erover
  • 250 g zachte geitenkaas
  • 100 g gesneden boerenkool
  • 100 g diepvriesdoperwtjes
  • 1 courgette, gehalveerd, zonder zaadlijst, in lange linten geschaafd
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • geraspte parmezaan, voor erover

pizzadeeg

Instructies

  1. Meng voor het pizzadeeg de desemstarter met 275 ml lauwwarm water en de 3 el olie. Meng de bloem, 100 g semolina en 2 tl zout erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Zeg afgedekt 6 uur of een hele nacht in de koelkast.
  2. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel in 4 stukken en maak er bollen van. Leg de bollen op een plank en dek af met een theedoek. Laat nog 1 uur en 30 min. op kamertemperatuur komen op een warme plek. Verwarm na 1 uur alvast de oven zo heet mogelijk voor (het liefst 250℃ of heter) met de pizzasteen in de oven.
  3. Bestrooi het werkblad met wat semolina en vorm met je handen een pizzabodem met mooie opstaande rand van ± 24 cm Ø. Leg de bodem op een vel bakpapier. Bestrijk de bodem met 1 el olijfolie en verdeel een kwart van de geitenkaas erover. Bak in 7-8 min. goudbruin en gaar in de oven. De oventijd hangt af hoe heet je oven is: hoe heter je oven, hoe korter de pizza nodig heeft. Als je oven bijv. 300℃ wordt, hoeft hij er maar een paar min. in. Houd de pizza dus goed in de gaten.
  4. Schep intussen de boerenkool, doperwtjes en courgette om met 2 el olijfolie, de citroenschil, peper en zout. Neem de pizza uit de oven en verdeel een kwart van het groentemengsel erover. Bak nog ± 3 min. in de oven. Besprenkel voor serveren met wat citroensap en de extra olijfolie en bestrooi met de parmezaan. Bak zo nog 3 pizza’s.

Voedingswaarde

  • calorieën: 908 kcal
  • eiwit: 28 g
  • vet: 44 g
  • koolhydraten: 96 g

RECEPT: HESTER DE GOEDE | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS | STYLING: LAURA VIJSELAAR | FOODSTYLING: OSCAR DE LINT

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!