roti recept met spicy aardappel, dahl, kousenband & zuur

roti recept met spicy aardappel, dahl, kousenband & zuur
RECEPT: MERIJN TOL, FOTOGRAFIE EN STYLING: HOMECOOKING DEPT., BEREIDING: BART STUART

Liefhebbers van roti kunnen prima een vegan kipvervanger gebruiken, maar dit roti recept laat zien dat het ook zónder kan, zonder al te ver af te dwalen van klassieke roti.

Roti recept met spicy aardappel, dahl, kousenband & zuur

lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | surinaams | lactosevrij, vegan, vegetarisch
Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Maar kruidige roti hoort inmiddels ook bij onze Hollandse pot. Merijn Tol laat zien dat zowel traditionele als nieuw toegevoegde gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.
Kooktijd50 minutes
Totale tijd50 minutes

Ingrediënten

  • 2 grote kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • ± 4½ el ongeraffineerde kokosolie
  • 1 flinke el masala*, of meer naar smaak
  • 200 g rode linzen*
  • 400 g kikkererwten, 1 blikje
  • ± 300 g kouseband, of neem evt. sperziebonen
  • 1 el komijnzaad
  • 200 g bloemkool, ± ¼ kleine bloemkool
  • 1 kleine komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 groene peper
  • 200 ml rodewijnazijn
  • 1 kruidnagel
  • 4 rotivellen, kant-en-klaar

Instructies

  • Kook de aardappels in ± 15 min. gaar in zout water. Snijd intussen de uien en knoflook fijn en bak ze ± 10 min. zachtjes in de helft van de kokosolie, voeg de masala toe, bak 5 min. Voeg de linzen toe aan het uienknoflookmengsel met zoveel water dat ze ruim onder staan. Kook afgedekt gaar in ± 6 min. Laat de kikkererwten uitlekken en schep door de dahl heen. Breng op smaak met zout, voeg eventueel wat extra water toe voor meer smeuïgheid. Warm goed door. Kook de kouseband in water met zout in ± 10 min. beetgaar.
  • Giet intussen de aardappels af en stamp ze fijn met het komijnzaad en de rest van de kokosolie, peper en zout.
  • Snijd de bloemkool heel fijn, snijd de komkommer in plakjes, de sjalot in halve ringen en de groene peper fijn. Meng in een kom, voeg de azijn toe, 200 ml heet water, wat zout en de kruidnagel. Laat 5 min. staan. Schep af en toe om.
  • Verhit twee droge koekenpannen. Schep op elk rotivel een lepel van het aardappelmengsel. Klap dubbel en druk iets plat.
  • Bak de rotivellen met de aardappelvulling 2-5 min. Leg de roti op een bord, schep de dahl en de kouseband erbij. Geef het zuur er los bij en evt. wat sambal of andere hete saus.

Voedingswaarde

calorieën: 801kcal
eiwit: 29g
vet: 25g
koolhydraten: 104g
auteur: delicious.
Masala is een Indiaas kruidenmengsel, te koop in de supermarkt. Of maak het zelf: meng 1 el komijnzaad, 1 el korianderzaad, 1 el geel mosterdzaad, 3 tl kurkuma met een snuf zwarte peper.
In plaats van rode linzen kun je voor de dahl ook de traditionele gele spliterwten gebruiken, die hebben wel 55 min. kooktijd nodig.
RECEPT: MERIJN TOL, FOTOGRAFIE EN STYLING: HOMECOOKING DEPT., BEREIDING: BART STUART
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Liever mét vlees? Roti recept met kipgehakt en kousenband