lactosevrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, feestelijk |
internationaal |
lactosevrij
Zijdezachte zoete aardappelstamppot, frisse taugé en een hint van tahini combineer je perfect met eendspiesjes.
Kookgerei
- houten satépennen, geweekt in water
Ingrediënten
- 6 bosuien
- ± 6 cm gember, geschild
- 1 kilo zoete aardappels, geschild, in stukjes
- 500 g eendenborst
- 2 el tahini
- citroensap, naar smaak
- ± 2 tl sesamolie
- 125 g taugé of kiemgroenten, gestoomde
- paksoi of bimi
- 1 el zwarte sesamzaadjes, geroosterd
teriyakisaus
- 125 ml sojasaus
- 125 ml mirin
- 60 ml sake
- 2 tl donkerbruine basterdsuiker
- rasp van 1 biocitroen
Instructies
- Snijd de bosui in 2½ cm-stukjes. Snijd de gember in heel dunne plakjes. Breng voor de saus in een pan de sojasaus, mirin en sake met de basterdsuiker, afsnijdsels van 2 bosuitjes, de helft van de gember en 60 ml water aan de kook. Laat in ± 30 min. zachtjes inkoken tot ongeveer eenderde. Meng de citroenrasp erdoor.
- Kook intussen de zoete aardappel in een laagje gezouten water met de rest van de gember in ± 20 min. gaar.
- Verhit een grillpan. Snijd de eend in blokjes van 2 cm. Rijg ze om en om met de stukjes bosui aan de spiesjes. Zorg ervoor dat het vel aan één kant zit. Leg de spiesjes met de vetzijde naar boven en gril in een hete grillpan 2 min. aan elke kant. Zet het vuur daarna laag. Bestrijk de spiesjes aan alle kanten met wat van de teriyakisaus en gril in de warme pan nog 1 min. Bestrijk nog een keer rijkelijk met de saus. Giet de aardappels af, verwijder de gember en stamp tot puree met de tahini. Breng goed op smaak met zout, sesamolie en wat citroensap. Schep de taugé erdoor en leg de spiesjes erop.
- Bestrooi met de sesamzaadjes en evt. wat peper. Geef de rest van de teriyakisaus los als dipsaus voor de spiesjes.
Voedingswaarde
R Dosia Brewer
F Home Cooking department
B Bart Stuart
F Home Cooking department
B Bart Stuart
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: boerenkoolstamppot met zoete aardappel, spekjes en pinda’s