Napolitaanse semolinataart (Il Migliaccio)

Napolitaanse semolinataart (Il Migliaccio)
RECEPT: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.

In het augustus-nummer van delicious. bakken we naast deze Napolitaanse semolinataart volop met citrus en griesmeel (semolina). Er is een dikke plak citroen-maanzaadcake voor bij de thee om vier uur, een grapefruitsorbet en Rutger bakt een klassieke rhum savarin: dat staat garant voor een tropisch feestje!

Dus haal het magazine in huis en bak ook snel zo’n vrolijke krans!

Napolitaanse semolinataart (Il Migliaccio)

aantal 8 | taart | | italiaans |
Griesmeel roept in Italië en verder oostwaarts warme herinneringen op aan volgezogen semolinacakejes en griesmeelpasta. Het is heerlijk licht en troostvol, vooral als je er een cake van bakt zoals deze Migliaccio; een traditionele Napolitaanse dolce voor het carnaval.
De griesmeel en ricotta, geparfumeerd met citrusvruchten en vanille, zorgen voor een textuur die wegsmelt in je mond.
Probeer ook eens deze 5 cannelloni recepten
Kooktijd35 minutes
oven + afkoelen en opstijven4 hours 10 minutes
Totale tijd4 hours 45 minutes

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 200 g semolina van durumtarwe + extra om mee te bestrooien
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • rasp van 2 biocitroenen
  • rasp van 1 biosinaasappel
  • 4 eieren
  • 350 g ricotta, uitgelekt
  • poedersuiker, om mee te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180oC. Verwarm in een middelgrote steelpan de melk met 500 ml water tot het kookpunt. Voeg een snuf zout toe. Giet onder voortdurend roeren de semolina geleidelijk in een dun straaltje in de pan. Kook al roerend nog 1-2 min. Neem de pan van het vuur en roer de kristalsuiker goed erdoor. Schenk in een hittebestendige kom, leg een vel plasticfolie op het oppervlak en laat afkoelen.
  • Roer de citrusrasp door de afgekoelde semolina. Klop de eieren een voor een erdoor en voeg pas het volgende ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Klop de ricotta erdoor, maar klop het mengsel niet helemaal glad.
  • Schenk het beslag in de bakvorm en bak de taart ± 1 uur en 10 min. in het midden van de oven tot hij goudbruin kleurt en gaar is, maar in het midden nog een beetje wiebelig aanvoelt, zoals een cheesecake. Laat 15 min. afkoelen in de bakvorm, stort op een rooster en laat verder afkoelen. Zet de taart voor serveren minstens 2 uur in de koelkast. Snijd in blokjes of reepjes, bestrooi met poedersuiker en serveer. Je kunt deze taart 1-2 dagen bewaren in een afgesloten koelkastdoos in de koelkast.

Voedingswaarde

calorieën: 285kcal
eiwit: 10g
vet: 8g
koolhydraten: 43g
auteur: delicious.
RECEPTEN: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Lees ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen