amandelcake met ananas

amandelcake met ananas
RECEPT: LUCY NUNES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: JUSTINE POOLE.

Ananas = pine time! Zo’n stuk fruit kan hartig bij ceviche of buikspek óf juist zoet in amandelcake of tapiocapannenkoekjes. Haal dit giga fruit vers in huis – samen met het juli-nummer van delicious. – en beleef de tropen thuis!

Amandelcake met ananas

aantal 8 | nagerecht | | |
Ga los met ananas, geweldig giga fruit dat zowel in zoete als hartige gerechten past. Met dit verse tropische droomingrediënt en een snuf kardemom, gember en vanille, maak je amandelcake nóg rijker van smaak.
Gek op de zoetzure smaak van ananas, maak dan ook een van deze recepten.
Kooktijd1 hour
oven1 hour 30 minutes
Totale tijd2 hours 30 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van ± 20×20 cm of 17×26 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

Ingrediënten

  • 185 g boter, in blokjes
  • 225 g poedersuiker, gezeefd
  • 125 g fijngemalen amandelen
  • 100 g bloem
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 6 eiwitten
  • 50 g gekonfijte gember, fijngesneden
  • 1 tl vanillepasta
  • ½ ananas geschild, in 4 parten, zonder harde kern, in dunne plakjes
  • 250 ml ananassap, pak of fles
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • zure room, voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Verhit de boter in een middelgrote koekenpan op matig tot hoog vuur tot lichtbruin en nootachtig van geur. Schenk door een fijne zeef in een kom en laat wat afkoelen.
  • Meng in een grote kom de poedersuiker met de gemalen amandelen, bloem en kardemom tot er geen klontjes meer zijn.
  • Klop in een andere kom de eiwitten schuimig.
  • Roer de geklopte eiwitten door het amandelmengsel, zodat je een glad beslag krijgt. Roer ook de gebruinde boter erdoor. Schep de gekonfijte gember en vanille door het beslag.
  • Schenk het beslag in de bakvorm en laat het 10 min. rusten. Snijd intussen de plakjes ananas in kleinere stukjes. Leg ze als visschubben op het beslag, zonder ze erin te drukken. Bak de amandelcake in ± 1 uur en 30 min. gaar: de cake is gaar als een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt.
  • Verwarm intussen het ananassap met de kristalsuiker in een middelgrote steelpan op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Breng de ananas- siroop aan de kook en laat 15 min. inkoken. Kwast de warme cake in met de helft van de hete ananassiroop. Laat de cake en de rest van de ananassiroop afkoelen. Serveer de cake met zure room en geef de rest van de ananassiroop erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 447kcal
eiwit: 7g
vet: 22g
koolhydraten: 54g
auteur: delicious.
RECEPTEN: LUCY NUNES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: JUSTINE POOLE.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook deze amandeltaart met witte chocolade en bessen