chocolade hazelnoottaart met aardbeien

chocolade hazelnoottaart met aardbeien
RECEPT: SILVA COLLOCA | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: DAVID MORGAN.
glutenvrij
aantal 8 | dessert, zoet | | italiaans | glutenvrij
Sensationeel: pure chocolade, olijfolie, likeur en hazelnoten met on top mascarpone en geroosterde aardbeien. Het magische ingrediënt waarmee je werkelijk álles meer diepte geeft? Of het nu deze choco-notentaart is, of een warme focaccia: goede olijfolie verbindt alle smaken perfect.
28x zomerse recepten met aardbeien
Kooktijd35 minutes
oven1 minute
Totale tijd36 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: springvorm van 20 cm Ø, ingevet en bekleed met bakpapier*

Ingrediënten

  • 180 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 125 ml lichte olijfolie
  • 1 el kruiden- of hazelnootlikeur (slijter)
  • 4 eieren op kamertemperatuur, gesplitst
  • 220 g fijne kristalsuiker
  • 250 g fijngemalen hazelnoten
  • 1 el cacaopoeder, om de taart mee te bestuiven
  • mascarpone, voor erbij

geroosterde aardbeien

  • 500 g aardbeien, zonder kroontjes
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 4 el 60 ml rode wijn
  • 1 vanillestokje in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt

Instructies

  • Smelt de chocolade au bain-marie: in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer de olijfolie, likeur en een snufje zout erdoor. Laat afkoelen.
  • Klop intussen de eidooiers met de suiker in de mengkom van de tafelmixer met garde in ± 10 min. tot een bleek en romig mengsel. Roer het eimengsel door het chocolademengsel. Spatel de gemalen hazelnoten erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Maak de mengkom goed schoon. Doe de eiwitten erin, voeg een snufje zout toe en klop ze met de garde tot stijve pieken. Spatel ze in porties door het hazelnotenbeslag. Schep het beslag in de geprepareerde bakvorm en bak de taart 35-45 min. De taart is gaar als hij in het midden nog een beetje wiebelig is en een in het midden ingestoken prikker er schoon uitkomt, met nog een paar smeuïge kruimels eraan. Neem de taart uit de oven en laat 30 min. afkoelen in de bakvorm. Neem uit de bakvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Schakel intussen de oventemperatuur omhoog naar 180°C.
  • Doe de aardbeien in een ovenschaal en schep ze om met de suiker en rode wijn. Voeg het vanillestokje en het merg toe. Rooster de aardbeien 12-15 min. tot ze zacht en gaar zijn. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Bestrooi de taart met cacaopoeder. Serveer met mascarpone en de aardbeien.

Voedingswaarde

calorieën: 742kcal
eiwit: 11g
vet: 53g
koolhydraten: 53g
auteur: delicious.
* Kijk op deliciousmagazine.nl/bakpapier hoe je gemakkelijk een vorm bekleed.
RECEPTEN: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: DAVID MORGAN. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 7x de lekkerste chocolademousserecepten