Noorse schuimtaart met banketbakkersroom (kvaefjordkake)

Noorse schuimtaart met banketbakkersroom (kvaefjordkake)
RECEPT: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS
aantal 15 |
dessert, taart |
|
noors |
Noorse schuimtaart bestaat uit dunne laagjes cake gevuld met luchtig schuim & zoete banketbakkersroom.
Kooktijd45 minutes
oven1 hour 20 minutes
Totale tijd2 hours 5 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: 2 bakvormen van 20×30 cm, ingevet

Ingrediënten

  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 275 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 6 eidooiers, de eiwitten gebruik je voor de schuimlaag
  • 225 g bloem, gezeefd
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 185 ml melk

banketbakkersroom

  • 500 ml melk
  • 2 tl vanillepasta of vanille-extract
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 4 eidooiers
  • 4 el vloeibare honing + extra voor erover
  • 35 g maizena
  • 250 ml slagroom, tot stijve pieken geklopt

schuimlaag

  • 6 eiwitten
  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 50 g amandelschaafsel

Instructies

  • Verwarm voor de banketbakkersroom de melk met de vanille en specerijen in een steelpannetje op matig vuur bijna tot het kookpunt. Neem van het vuur en laat 15 min. trekken. Haal de specerijen eruit. Klop in een middelgrote, hittebestendige kom de eidooiers met de honing en maizena glad. Giet al kloppend en beetje bij beetje de warme melk erdoor. Schenk het mengsel terug in de steelpan en verwarm het onder voortdurend roeren 5-8 min. op laag vuur tot het bindt tot een dikke vla. Neem van het vuur, leg een vel plasticfolie op het oppervlak en laat afkoelen. Laat eerst door en door koud worden in de koelkast en spatel dan de slagroom erdoor. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160oC. Bekleed de twee bakvormen met bakpapier, laat dit 2 cm over de randen hangen zodat je de cake straks makkelijk eruit kunt halen.
  • Doe de boter met de suiker en de vanille in een mengkom en mix ze met de handmixer tot een bleek en romig mengsel. Voeg de eidooiers een voor een toe en klop het mengsel glad na elke toegevoegde eidooier. Voeg de bloem, het bakpoeder en de melk toe en klop ze op lage snelheid vlug erdoor. Verdeel het beslag over de geprepareerde bakvormen en strijk de bovenkanten glad. Bak de cakelagen 45 min. tot ze lichtbruin kleuren en een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat ze in de bak- vormen afkoelen op een rooster.
  • Maak de schuimlaag pas als de cakelagen zijn afgekoeld. Doe de eiwitten in een schone kom en klop ze schuimig met de handmixer. Klop lepel voor lepel de 330 g suiker erdoor en schraap tussentijds zo nodig de wand van de kom af. Klop nadat je alle suiker hebt toegevoegd nog 5-6 min. tot de suiker is opgelost en je een dikke, glanzende meringue hebt. Verdeel het schuim over de 2 afgekoelde cake- lagen, strooi het amandelschaafsel erover en bak de meringuelaag 30-35 min. in de oven tot hij gaar is. Laat de cakelagen volledig afkoelen in de bakvormen.
  • Neem voor serveren de 2 afgekoelde cakelagen uit de bakvormen. Bestrijk de ene cakelaag met de banket- bakkersroom en dek af met de andere cakelaag. Sprenkel vlak voor serveren nog wat honing erover.

Voedingswaarde

calorieën: 406kcal
eiwit: 6g
vet: 20g
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
RECEPT: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!