glutenvrij
aantal 12 |
dessert, taart |
|
italiaans |
glutenvrij
Dit is de klassieke Italiaanse chocoladetaart van het eiland Capri: met royaal ricottacrème en chocoladesaus met een tic!Op zoek naar een vegan chocoladetaart? Deze taart is op basis van (kokos)olie.
Kookgerei
- ook nodig: springvorm van 25 cm Ø
Ingrediënten
- 250 g boter, in blokjes
- 375 g pure chocolade 55% cacao, in stukjes
- 7 eieren
- 150 g fijne kristalsuiker
- 150 g bruine basterdsuiker
- 240 g amandelmeel, gezeefd
amaretto-chocoladesaus
- 170 g pure chocolade 78% cacao, in stukjes
- 200 ml slagroom
- 3-4 el amaretto
vanille-ricotta
- 240 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 40 g poedersuiker, gezeefd
- 1½ tl vanillepasta
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet de springvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.* Smelt onder regelmatig roeren de boter en chocolade in 6-8 min. au bain- marie in een hittebestendige kom op een pan met een laagje zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Neem van de pan af en laat in ± 20 min. iets afkoelen.
- Klop in een mengkom de eieren met de kristalsuiker, bruine suiker en een snuf zout tot een vrij licht mengsel. Giet al kloppend op lage snelheid geleidelijk het afgekoelde chocolademengsel erbij. Spatel het amandelmeel er zorgvuldig door. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de torta 60-70 min. of tot een in het midden gestoken houten satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat helemaal afkoelen in de bakvorm.
- Verwarm intussen de chocolade en room voor de saus au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met een laagje zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot een glad mengsel. Neem van het vuur en roer de amaretto door de saus. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
- Klop de ricotta glad en roer de mascarpone, poedersuiker en vanille erdoor. Schep vlak voor serveren de vanille-ricotta over de torta en sprenkel de amaretto-chocoladesaus erover.
Voedingswaarde
calorieën: 879kcal
eiwit: 16g
vet: 66g
koolhydraten: 52g
* Zo bekleed je een vorm met bakpapier.
RECEPT: PHOEBE WOOD, HELENA JVIOURSELLA, LUCY VUSITTIL, KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 52x Italiaanse zoete lekkernijen