Op 15 mei komt de culinaire voorhoede samen in het Rijksmuseum tijdens de vierde editie van het Low Food Symposium. Samen met het publiek onderzoeken de sprekers hoe het werkelijk is gesteld met de duurzaamheid van de gastronomie.
Welke concrete stappen kunnen we zetten zodat we niet blijven hangen in loze beloften en aannames? Move away from gut feeling!
Gut feeling
Er worden groene sterren uitgedeeld, er zijn restaurants met een dichte kringloop waar afval niet bestaat en lokale menu’s zijn de norm. Duurzaamheid binnen de gastronomie is een groter thema dan ooit. En toch wordt in veel gevallen de daad niet bij het woord gevoegd. Aannames en keuzes gebaseerd op een onderbuikgevoel of ‘gut feeling’ maken duurzaamheid vaker een holle phrase dan een meetbare stap.
Practice what you preach
Tijdens het symposium worden chefs, journalisten, onderzoekers, boeren en andere producenten op het podium gevraagd om erachter te komen hoe het nu echt gesteld is met de duurzaamheid van de gastronomie. En ook: wat valt er allemaal onder deze term? Waar liggen de grenzen? Zo heeft Noma onlangs duidelijk gemaakt dat je nog zo lokaal en groen bezig kunt zijn, maar als de werkomstandigheden niet goed zijn, je (culinaire) bedrijf niet duurzaam is.
Wie komen er spreken?
Sprekers vanuit verschillende hoeken en expertises presenteren handvatten en best practices uit hun eigen ervaring voor een duurzamere toekomst van de gastronomie. Onder hen Chris Ying, de voormalig redacteur van het iconische food magazine Lucky Peach en het brein achter verschillende food media concepten zoals de Dave Chang Show en ZeroFood Print.
Naast hem op het podium zal chef en activiste Angela Dimayuga spreken, bekend van Danny Bowien’s rebelse restaurant Mission Chinese New York. Tijdens het symposium zal ze de nadruk leggen op voedsel als performance en een persoonlijke expressie. Volgens Dimayuga ligt in ieder gerecht een les verscholen over identiteit, geschiedenis, cultuur en macht. Op dit moment werkt ze bij The New Museum of Contemporary Arts’ Creative Science cohort als mentor-in-residence, en schrijft ze mee aan haar boekdebuut Filipinx, Heritage Recipes from the Diaspora.
De laatste spreker – naast organisatoren Joris Bijdendijk, Nadia Zerouali, Samuel Levie en Joris Lohman en moderator Lelani Lewis – is Fatmata Binta. De winnaar van de Basque Culinary World prize en bekend om haar innovatie toepassing van de West-Afrikaanse keuken. Binta laat zien hoe een duurzame impact rust in de ogenschijnlijk kleine gebaren en technieken van een chef.
Low Food Symposium
Het Low Food Symposium is een onderdeel van de Low Food Movement en het Low Food Lab, een pilot voor een open-source platform in Nederland die richting geeft aan samenwerking, kennisdeling, culinaire technieken en oplossing voor het bevorderen van duurzame en sociale veranderingen in ons voedselsysteem.
Kaartjes voor het symposium koop je hier: lowfood.nl/symposium
Locatie: Rijksmuseum Auditorium
Wanneer: 15 mei 13:00-18:00