Een restje rijst in de koelkast is een welkom geschenk, want dat betekent dat je nog maar een paar stappen bent verwijderd van een portie gebakken rijst. Met deze tips en recepten maakt je de lekkerste fried rice!
Nog een Aziatische favoriet: snelle roerbak met hoisin
Essentiële tips voor de ultieme gebakken rijst
Hoe je de ultieme gebakken rijst maakt hangt af van een aantal essentiële onderdelen. De eerste: droge, rijstkorrels die al dente zijn gekookt, en niet als een homp aan elkaar kleven. Als dat het geval is, maak de rijstkorrels dan los met schone handen. Voelen ze nog vochtig? Spreid de rijst uit over een bakblik en laat een uurtje uitdrogen. Het is het beste om een lange korrel te gebruiken, zoals jasmijnrijst en de rijst een dag van te voren te koken.
Dan de olie. Het is belangrijk om de rijst in gloeiendhete olie te bakken en de rijst voortdurend om te scheppen. De rijst mag eigenlijk geen moment stil liggen. Dit gaat het beste in een wok, maar elke goede koekenpan gets the job done. Je gebruikt ongeveer 10 ml olie (arachide-, kokos- of zonnebloemolie bijvoorbeeld) op 200 g rijst.
Fried rice: variaties en smaakmakers
Tot slot de smaak. Traditionele Chinese recepten zullen je verbieden om sojasaus toe toe voegen. Bij delicious. zijn we echter gek op de hartige, umamismaak en doen we toch een klein scheutje bij de rijst tijdens het bakken. Gebruik er niet teveel van, want anders eet je straks papperige rijst, in plaats van mooie losse korrels.
Nu je de basis onder de knie hebt zijn er eindeloos veel variaties en ingrediënten die je kunt toevoegen. Onthoud dat je groenten, vlees, maar ook smaakmakers zoals knoflook, gember en bosui apart bakt, uit de pan haalt, en op het laatst pas mengt met de gebakken rijst.
Gebakken rijst is meer een concept dan een recept. Je kunt het heel eenvoudig ‘eigen’ maken. Mocht je toch op zoek zijn naar een recept, dan hebben we hieronder onze favorieten voor je opgesomd:
5x gebakken rijst recepten
Bekijk ook: Garnalen met spinazie en mango