Varkenssaucijsjes, Chinese worstjes, ‘nduja: worst kan op zoveel manieren lekker zijn! Wij doen ze door vleespastei, tussen broodjes, in congee of pasta en op z’n Pools in koolrolletjes. Zin gekregen? Bestel dan nu het magazine vol comfortfood:
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
duits |
De combi van bier, worst en pretzelbroodjes is niet voor niets klassiek: ultiem, heerlijk comfortfood. Het bier maakt de saus extra speciaal.
Kookgerei
- ook nodig: evt. standmixer
Ingrediënten
- 1 el extra vergine olijfolie
- 6 flinke braadworsten (liefst van de slager)
- 15 g boter
- 3 rode uien, in dunne ringen
- 1 el tijmblaadjes + extra om mee te bestrooien
- zeezoutvlokken
- 1 el bloem
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 el rodewijnazijn
- 1 el Duitse mosterd + extra voor erbij
- 1 tl paprikapoeder
- 375 ml moutbier
- 250 ml runderbouillon
pretzelbroodjes
- 560 g bloem
- 7 g instantgist (1 zakje)
- 60 g zachte boter
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 tl zeezoutvlokken
- 100 g baking soda, zuiveringszout
- 2 tl grof zeezout
Instructies
- Doe de bloem voor de pretzelbroodjes met de gist, 20 g van de boter, de suiker en 1 tl zeezoutvlokken in de mengkom van de standmixer met deeghaak. Mix op lage snelheid geleidelijk 375 ml lauwwarm water erdoor. Mix het dan in ± 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Je kunt dit alles ook met de hand doen. Laat afgedekt met een schone theedoek op een warme plek in 45-60 min. rijzen tot het dubbele volume. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak, druk het teveel aan lucht eruit en kneed het kort door tot het glad is. Verdeel het in 12 gelijke stukken en draai er balletjes van.
- Breng in een grote pan 2 l water met het zuiveringszout aan de kook op matig vuur. Laat 2 deegballetjes voorzichtig in het kokende water glijden en kook ze 30-40 seconden; keer ze halverwege. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en leg ze op de geprepareerde bakplaat. Kook zo alle deegballetjes. Kerf met een scherp mes een kruis op elk deegballetje. Smelt de resterende 40 g boter. Kwast de deegballetjes hiermee in en bestrooi ze met grof zeezout. Bak de pretzelbolletjes in 20-25 min. goudbruin. Laat ze afkoelen.
- Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op matig vuur en bak de braadworsten hierin in ± 5 min. rondom goudbruin. Schep ze op een bord.
- Verhit de boter op matig tot laag vuur, voeg de uien met de tijm en wat zeezoutvlokken toe en laat ze in ± 12 min. karamelliseren onder regelmatig roeren. Bestrooi met de bloem en suiker en roer door. Voeg de azijn, mosterd en het paprikapoeder toe en schep 1-2 min. om tot de saus bindt. Schenk daarna het bier en de bouillon erbij en roer goed terwijl je met een houten pollepel de aanzetsels van de bodem van de pan schraapt. Breng de saus aan de kook en laat hem in 10-12 min. enigszins inkoken.
- Draai het vuur laag, leg de braadworsten in de saus en laat ze ± 5-10 min. doorgaren. Houd het vuur laag en laat de saus niet koken, anders barsten de braadworsten open. Bestrooi met nog wat tijm en serveer ze met de pretzelbroodjes.
Voedingswaarde
calorieën: 1012kcal
eiwit: 35g
vet: 44g
koolhydraten: 112g
RECEPTEN, BEREIDING: LUCY BUSUTTIL | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!