aantal 16 |
gebak, zoet |
|
amerikaans |
gebak, zoet |
|
amerikaans |
Mudcake-weetjes: de klassieke versie wordt gemaakt met pure chocolade, maar in dit geval gebruiken we een hoge concentratie witte chocolade. De structuur is vrij stevig, dus niet luchtig en bijna fudge-achtig, zo smeuïg. Omdat witte chocolade snel verbrandt, gaar je deze mudcake op hele lage temperatuur.
De smaak te pakken gekregen? Maak ook eens deze mudcake met mandarijnsiroop.
Kookgerei
-
ook nodig: vierkante bakvorm van ± 23-23 cm, ingevet en bekleed met 3 lagen bakpapier, alle lagen ingevet
Ingrediënten
- 360 g witte chocolade, in stukjes
- 220 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
- 400 ml zure room, op kamertemperatuur
- 160 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 160 g bloem, gezeefd
- 1 el kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- 4 eieren, op kamertemperatuur, losgeroerd
- 240 g bruine basterdsuiker
- 400 g wortels, geschrapt en geraspt
- 100 g walnoten, gehakt + 50 g voor erover
roomkaasglazuur
- 375 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 60 g poedersuiker, gezeefd
- 1 el vanillepoeder* (potje)
- ½ tl kaneel
Instructies
-
Begin minstens 4 uur van tevoren aan dit recept.
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Verwarm de chocolade met de boter au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water – zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt – en roer glad. Laat 10 min. afkoelen. Het geeft niet als het mengsel schift, dat komt later goed.
-
Doe de zure room in een grote kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de bloem, kaneel, nootmuskaat, eieren en bruine suiker toe. Voeg het afgekoelde chocolade- mengsel toe en meng alles met een spatel tot een glad beslag. Spatel de geraspte wortels en walnoten erdoor, schenk in de bakvorm en bak de cake ± 1 1⁄2 uur tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt, met alleen nog een paar smeuïge kruimels eraan. Laat 30 min. in de bakvorm rusten, breng over op een rooster en laat volledig afkoelen.
-
Doe voor het glazuur de roomkaas, poedersuiker, vanille en kaneel in de mengkom van een keukenmachine en mix tot glad glazuur. Bestrijk de cake helemaal met het glazuur en bestrooi met de extra gehakte walnoten.
Voedingswaarde
calorieën: 582kcal
eiwit: 9g
vet: 38g
koolhydraten: 49g
* Vanillepoeder koop je bij de biologische winkel of online.
RECEPTEN: PHOEBE WOOD, KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!