delicious.friend Janneke Philippi schreef vorig jaar een nieuw kookboek, eentje waar wij heel gelukkig van worden, want het staat bomvol soepen. Precies waar we in deze tijd van het jaar naar hunkeren. Paarse aardappelsoep met munt. Geroosterde gele-wortelsoep met harissaroom. New England clam chowder. Wij stelden Janneke één simpele vraag: ‘Waarom soep?’
‘Ik krijg steeds vaker de vraag wat er bij ons op tafel komt. Die vraag is de inspiratie geweest voor onze nieuwe serie: bij Janneke thuis. Bijna één jaar werkten we aan Soep – bij Janneke thuis, het eerste deel van de serie. In delicious. staat deze maand een voorpublicatie waar we enorm trots op zijn – merci lieve redactie voor jullie onvoorwaardelijke interesse, enthousiasme en nu deze mooie voorpublicatie! X
Ik ben dol op soep. Door mijn werk als receptschrijfster en foodstyliste is de koelkast altijd rijkelijk vol. Ook de voorraadkast puilt uit. Aan pasta, blikken tomaat, kokosmelk, currypasta, bonen en peulvruchten geen gebrek. En met alle restjes groenten staat na een dag foodfotografie een pan soep snel op het vuur.
De inspiratie voor mijn soepen komt overal vandaan. Van een handgeschreven recept van mijn moeder of oma of een amusesoepje bij een restaurantbezoek tot de varkensribbetjes bij de slager. Van een weekendtrip naar zee tot de weekaanbieding van de groenteboer.
Een soepliefhebber ben ik pas later geworden. Thuis aten we weinig soep. Hoe anders is dat nu! Mijn moeders Londonderrysoep – met rode peper, een best spannend ingrediënt destijds – maak ik nog steeds graag. En zoals dat gaat, veranderen recepten van generatie op generatie. Zo schenkt mijn moeder de room in de soep, terwijl ik ‘m liever lobbig klop en een feestelijke dot op de soep schep.
Sinds mijn studententijd staat soep vaker op tafel. Toentertijd vanwege de eeuwige zoektocht naar een makkelijke en snelle budgetmaaltijd. Nu omdat soep vooral lekker is en veel gezelligheid geeft. Grote kommen vol, met knapperig zuurdesembrood erbij. In dikke plakken, met een goede lik gezouten boter. Of in grove hompen om door de soep te halen. Een geurige pan soep op het vuur geeft mij het ultieme gevoel van huiselijkheid!
Een compleet beeld geven van de gerechten die bij ons op tafel komen is onmogelijk. Met deze serie hoop ik je vooral veel inspiratie te geven voor de gerechten bij jóu op tafel.’
In delicious.november 2014 vind je de recepten voor wortel-gembersoep met limoen en zuurdesemcroutons, aardpeersoep met tijmchips, knolselderijsoep met makreel en gougères, Italiaanse ossenstaartsoep met linzen en courgette-parmezaansoep met burrata-capresebroodjes. Dat is al heel veel, maar Janneke vindt dat delicious.fans nog een bonusrecept verdienen.
De recepten komen uit Soep bij Janneke thuis. Geschreven door Janneke Philippi en gefotografeerd door haar man Serge Philippi. Je bestelt het boek hier of koopt het in de winkel voor € 19,95.
‘Bloemkool is een enorm veelzijdige groente. Gekookt in melk en room zijn de fluweelzachte roosjes een heerlijke basis voor deze soep. Geroosterd in de oven krijgt zo’n oer-Hollandse bloemkool ineens een hartige mediterrane smaak. De combinatie van beide bereidingswijzen vind ik leuk en vooral erg lekker. Ik maak de soep ook graag met paarse of groene bloemkool.’
bloemkoolcrème met kruidencrostini
soep | 4 personen
1 bloemkool
2 el olijfolie
1 tl grof zeezout
2 tenen knoflook, fijngehakt
naaldjes van 1 takje rozemarijn
200 ml slagroom
1 l volle melk
extra vergine olijfolie
ook nodig: bakplaat, staafmixer
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Maak de bloemkool schoon. Weeg 750 gram bloemkool af en snijd grof voor de soep. Snijd de rest van de bloemkool in roosjes en vervolgens in plakjes. Leg de plakjes bloemkool op een bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met het zeezout. Rooster de bloemkool in de oven in 10 minuten goudbruin en knapperig.
Doe intussen de grofgesneden bloemkool met de knoflook, de rozemarijn, de slagroom en de melk in een soeppan. Breng aan de kook en kook de bloemkool in 10-12 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in 4 kommen of diepe borden en garneer met plakjes geroosterde bloemkool en een straaltje extra vergine olijfolie. Serveer er krokante kruidencrostini bij.
Bereiden: 30 min. / oven 10 min.
Kruidencrostini
Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd 1 stokbrood van 1 dag oud in dunne sneetjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel de sneetjes royaal met olijfolie. Bestrooi ze met grof zeezout en fijngehakte verse kruiden als salie, rozemarijn en oregano. Rooster de broodjes in de oven in 10 minuten goudbruin en krokant. Besprenkel de crostini uit de oven met wat extra olijfolie.