Jamie steekt het niet onder stoelen of banken: hij is fan van chef-kok Jos Timmer en zijn bijzondere restaurant de Kas. ‘Jos was een van de leerlingen in mijn restaurant Fifteen en is nu mede-eigenaar van een van de beste restaurants van Amsterdam.’
‘Hij is een charmante, getalenteerde, bescheiden man en een geweldige chef.’ Dat laatste zijn de mensen van Michelin met Jamie eens: zij beloonden Jos en zijn team dit jaar met een ster. Daarom delen we in het Jamie-nummer 4 geweldige recepten van dit unieke restaurant – in een grote glazen kas – met eigen groentetuin!
Deze kasrestaurants zijn ook een bezoekje waard!
Drie vragen aan chef-kok Jos Timmer
Wat is het belangrijkste dat je van Jamie hebt geleerd?
‘Zijn filosofie vond ik heel inspirerend. Hij heeft me laten zien dat koken begint met mooie producten – en dat is de belangrijkste les die je een kok kunt meegeven. Nu roept iedereen dat je moet kijken wat in het seizoen en lokaal verkrijgbaar is, maar toentertijd werd dat minder belicht.’
Hoe was het om voor Jamie te werken?
‘We zagen hem als een soort superster die drie tot vijf keer per jaar kwam invliegen. Dan zorgde je wel dat je net ervoor naar de kapper was geweest en je je beste potje gel had gebruikt. Iedereen was zenuwachtig. Het was ook inspirerend om te zien hoeveel tijd, moeite en energie hij in allerlei initiatieven stak, zoals kinderen gezond laten eten op scholen. We kunnen in Nederland nog wel wat leren van Jamies enthousiasme over hoe planten groeien en het verschil in smaak bijvoorbeeld. Het zou leuk zijn als daar wat meer aandacht voor komt bij kinderen. We geven bij De Kas zelf ook wel eens workshops aan kinderen: die vinden dat altijd heel erg leuk.’
Wat maakt Jamie zo leuk?
‘Dat hij in essentie nog steeds dezelfde gast is die van lekker eten houdt. Hij heeft al zo veel gezien en gedaan, maar wordt nog steeds enthousiast van mooie tomaten, heeft nog steeds lol in het vak en wordt blij van lekker koken. Dat inspireert me. Als hij in Nederland is, komt hij altijd langs. Heel bijzonder en leuk dat ik nu mede-eigenaar van De Kas ben, want daar was hij al groot fan van. Elke keer wanneer Jamie de deur uitloopt, zijn we het erover eens dat het zo’n relaxte vent is. Vorige keer moest hij van zijn assistent om negen uur weg, maar hij bleef tot half twaalf bij ons in de keuken een biertje drinken. Dus volgens mij vindt hij het altijd wel gezellig.’