aantal |
gebak, nagerecht |
feestelijk, weekend |
|
gebak, nagerecht |
feestelijk, weekend |
|
In het Hoge Noorden zijn ze net zoals wij, gek op drop. Een bekende lekkernij is de lakrits of lakris (komt van het Engelse licorice, oftewel zoethout) omhuld met chocolade. Precies de smaken die je terugvindt in deze taart. Tip: begin een ½ dag van tevoren.
Kookgerei
-
ook nodig: rechthoekige smalle bakvorm met ribbelrand en losse bodem van 11×34 cm, steunvulling
Ingrediënten
- 250 g bloem, gezeefd
- 60 g poedersuiker, gezeefd
- 50 g cacaopoeder + extra om te bestrooien
- 130 g ijskoude boter, in blokjes
- 1 eidooier
- 300 g zachte drop, liefst kokindjes
- 250 ml slagroom
- 200 g pure chocolade, in stukjes
- 200 g melk chocolade, in stukjes
Instructies
-
Meng de bloem met de poedersuiker en het cacaopoeder. Voeg de boterblokjes toe en wrijf ze erdoor met je vingertoppen zodat je een fijn kruimelig mengsel krijgt. Je kunt dit ook kort in de keukenmachine doen. Roer de eidooier met 3 el ijskoud water los. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet het eidooiermengsel erin. Meng het kort erdoor, zodat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed het kort, zodat het glad is, omwikkel met plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.
-
Overgiet intussen de drop in een hittebestendige kom met 250 ml kokendheet water. Laat 2 uur wellen en zacht worden. Pureer glad in een keukenmachine. Druk door een zeef boven een hittebestendige ruime kom.
-
Doe intussen de slagroom en stukjes chocolade in een ruime hittebestendige kom en verwarm boven een pan met zacht kokend water tot de chocolade is gesmolten, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Neem de kom van de pan af. Zet de kom met droppuree boven de pan, warm op tot deze net zo warm is als de chocolade en neem de kom van de pan af. Roer het chocolademengsel geleidelijk door de droppuree, zodat je een glad mengsel krijgt.
-
Bestuif je werkvlak met cacaopoeder en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik. Bekleed de vorm ermee en zet 30 min. in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met de steunvulling. Bak de deegbodem 15 min. tot deze wat droger wordt, verwijder het papier met de steunvulling en bak de deegbodem nog ± 15 min. tot deze droog aanvoelt.
-
Laat de deegbodem volledig afkoelen en schenk de chocolade- dropvulling erin. Strijk de vulling glad en laat in ± 6 uur iets opstijven in de koelkast. Bestrooi vlak voor serveren met cacaopoeder, neem uit de bakvorm en snijd met een groot mes in plakken.
Voedingswaarde
calorieën: 702kcal
eiwit: 10g
vet: 38g
koolhydraten: 76g
RECEPT PHOEBE WOOD. FOTOGRAFIE MARK ROPER. STYLING KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!