Rutger bakt: bladerdeegtaartjes met roomkaas & fruit

Rutger bakt: bladerdeegtaartjes met roomkaas & fruit
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING ALEXSTYLING
aantal 12 |
dessert, gebak, nagerecht, taart |
familietijd, feestelijk, valentijn, weekend |
|
Rutger vertelt het zelf: "Knapperig bladerdeeg, romige vulling van roomkaas en zacht fris fruit! Juist de combi van al die structuren maakt deze gebakjes onweerstaanbaar!" Maak nu zijn lekkere bladerdeegtaartjes helemaal zelf met dit recept.

Alles weten over het maken van het perfecte bladerdeeg? Op 22 maart vertelt Rutger alles over bladerdeeg in zijn live masterclass van onze delicious.academy. Stap voor stap maakt hij samen met jou bladerdeeg en geeft daarbij de handigste tips & tricks. Schrijf je nu in via de website.

Hier vind je nog meer recepten met bladerdeeg die je zeker een keer moet proberen.

Voorbereiding40 minutes
Kooktijd2 hours
oven30 minutes
Totale tijd3 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten

  • 250 g bloem + extra om te bestrooien
  • 140 ml water
  • 5 g zout
  • 50 g boter op kamertemperatuur
  • 200 g koude boter om te toeren (uitrollen)
  • 1 ei losgeklopt, om te bestrijken
  • evt. honing, om erover te sprenkelen

vulling

  • 250 g roomkaas
  • 60 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 200-250 g fruit naar keuze (diepvries) blauwe bessen, bramen, frambozen, partjes perzik, partjes nectarine, plakjes vijg

Instructies

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg kort en maak er een samenhangende bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast. Leg intussen de toerboter tussen twee stukken plasticfolie en rol het stuk boter plat. Zorg dat het een vierkant wordt van ± 1 cm dik. Verpak het stuk boter in het plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Druk de bal deeg iets plat op een licht bebloemd werkblad en rol er vier punten aan. Plaats de plak boter in het midden en sla de vier punten deeg eroverheen, zodat de boter bedekt is. Rol het deeg langwerpig uit tot het drie keer zo lang als dat het breed is.
  • Vouw de plak in drieën.Draai de plak een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer 3x zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Laat het deeg, verpakt in plasticfolie, minimaal 30 min. rusten in de koelkast. Herhaal stap 4 tot en met 6 nog twee keer, met 30 min. rusttijd tussendoor. Het deeg moet na deze twee rol- en vouwbeurten weer minimaal 30 min. in de koelkast rusten voor je het uiteindelijk gaat verwerken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van 48×36 cm. Snijd het met een mes of pizzaroller in 12 vierkantjes van 12×12 cm. Vouw ieder plakje deeg diagonaal dubbel en snijd het aan twee kanten tot bijna aan de hoek in.
  • Vouw het deeg weer terug en klap de randen aan beide kanten over het deeg, zodat een soort bakje ontstaat. Bestrijk de randjes met ei en prik het bladerdeeg in het midden meerdere malen in met een vork.
  • Meng de roomkaas met de poedersuiker en het vanille-extract en verdeel het roomkaasmengsel over het midden van de bakjes. Leg het fruit op de roomkaas en bak de gebakjes goudbruin in 25-30 min. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster en besprenkel ze voor het serveren desgewenst met wat honing.

Voedingswaarde

calorieën: 369kcal
eiwit: 4g
vet: 24g
koolhydraten: 34g
auteur: delicious.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!