We kennen allemaal citroen, limoen en sinaasappel. Maar er zijn nog zoveel meer bijzondere citrusvruchten! Ken jij de bergamotcitroen, yuzu, boeddhavinger en finger lime al? In dit artikel maak je kennis met 4 bijzondere citrusvruchten die je zeker niet wil missen.
Tekst: Dosia Brewer
4x bijzondere citrusvruchten
- Bergamotcitroen
- Japanse yuzu
- Boeddha-vinger
- Finger lime
De bergamot citroen
Deze Italiaanse bergamot citroen wordt vooral geteeld om de olie uit zijn schil. Die olie is een van de belangrijkste smaakmakers van earl grey thee. Het vruchtvlees en het sap van de bergamot citroen is behoorlijk zuur maar supergeurig. Gebruik de geraspte schil eens in een zelfgemaakte theemelange of voeg het toe als extra ingrediënt in dit recept:
Japanse yuzu
Deze knobbelige, kleine, Japanse citrusvrucht verdient geen schoonheidsprijs, maar de yuzu is wel intens aromatisch en friszuur. Alsof je tegelijkertijd een mandarijn, citroen, limoen en grapefruit proeft en ruikt. Druppel yuzusap of rasp de schil over vis, in marinades of schep wat door je groenten. Een paar druppels yuzu is al voldoende. Benieuwd naar een lekker recept met yuzu? Probeer deze gebraden yuzukip:
De boeddha-vinger
De boeddha-vinger is een wonderlijk gevormde citrussoort uit Azië en is milder en zachter dan een gewone citroen. De vrucht bevat maar weinig sap, dus uitpersen heeft geen zin. De dikke geurige schil is een fijne opfrisser voor saus, soep en dressing. Ook is dit fruit perfect voor het maken van dikke marmelade.
De kaviaarlimoen of fingerlime
Als je deze kleine Australische limoen opensnijdt, vind je honderden kleine sapzakjes die wel wat lijken op viseitjes, vandaar de naam ‘fingerlime’. Gebruik de aromatische friszure pareltjes als versiering van elegante hapjes, salades of toetjes. De kaviaarlimoen is er in veel vormen en kleuren. Gebruik deze citrusvrucht bijvoorbeeld als extra garnering bij dit feestelijke voorgerecht: